Lovende reacties op Zonde van de Zusters

Lovende reacties op Zonde van de Zusters Foto: Pankras

Toneelvereniging Pankras heeft de eerste voorstellingen van Zonde van de Zusters erop zitten. Het publiek was meer dan lovend en vele bezoekers kwamen na de voorstelling met natte wangen de zaal uit – van het lachen. De positieve reacties hebben ook een positief effect op de kaartverkoop: zaterdag 19 oktober is uitverkocht. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar voor de matineevoorstelling op zondag 20 oktober. 

Het publiek wordt bij Zonde van de Zusters gelijk meegenomen in het verhaal over Kloosterparc, het klooster dat inmiddels is omgedoopt tot pretpark. De nonnen en hun pastoor proberen nu geld te verdienen met ’de unieke beleving voor iedereen die graag eens een aantal dagen het ‘rijke katholieke leven’ wil ervaren’. Hoewel, Meerten van der Werff zet een pastoor neer die meer bezig lijkt met een constante kwaliteitscontrole van de miswijn dan met het wel en wee van de nonnen óf de gasten van Kloosterparc. Ook de nonnen worden gedwongen zich bezig te houden met ‘aardse’ zaken zoals activiteiten voor de gasten, bedrijfshulpverlening en belastingen. De speelsters zetten hier mooie en vermakelijke types neer.

Actuele onderwerpen verpakt in humor

Het is mooi hoe zuster Agaath (An Hakkenberg) ineens een actueel thema in het toneelstuk raakt. Ze zet een ietwat verwarde non neer, die te kampen heeft met vroege dementie. Ook herkenbaar is zuster Clara (Jacky Lispet) die zich altijd achtergesteld voelt. Ze vergroot dit spel bijzonder grappig uit.  Dit is kenmerkend voor de rest van het stuk en de spelers. Met veel humor worden grote thema’s zoals alcoholisme, homoseksualiteit en de overgang ter sprake gebracht.

Voor de echte hilariteit zorgen de heren in het spel. Sven van der Zijden speelt één van de gasten van Kloosterparc en zet met verve zijn type neer. Zijn schalkse blikken en dubbelzinnige opmerkingen laten het publiek steeds schaterlachen.

Hopelijk zal het publiek komend weekeind net zo genieten 

Met een select gezelschap mochten we plaatsnemen bij de zaalrepetitie van toneelvereniging Pankras. Na afloop gaf regisseur Erwin Prins toelichting: “Het is prachtig om met spelers te kunnen werken aan zo’n leuk stuk. Ik zie dan altijd al bepaalde types voor me en dan hoop ik maar dat de spelers ook zo inkleuren als ik voor ogen heb. We hebben hele fijne repetities gehad, we hebben erg gelachen.” Toch is het bijzonder om te zien dat ook zo’n komisch stuk hele belangrijke thema’s kan raken. “Zelfs een klucht kan een hele belangrijke boodschap bevatten. Juist met humor kan je zware dingen makkelijk vertellen,” zegt Prins. “Het is natuurlijk aan het publiek om er uit te halen wat zij er in zien. Hopelijk brengen we vooral ons spelplezier over, en zal het publiek net zo genieten als wij!”.

Zonde van de zusters

Pankras speelt nog twee keer ‘Zonde van de zusters’ van Ton Davids onder regie van Erwin Prins op 19 oktober om 20:00 en op 20 oktober om 14:00.
Zaterdag is uitverkocht, voor de zondag zijn nog plaatsen beschikbaar. Kaarten á €7,50 kan je (tot en met vrijdag) reserveren via kaarten@pankras.nl of zijn een half uur voor de voorstelling te koop aan de deur van theater ’t Onderdak.

 


Reacties