Met corona besmette inwoners doen voortaan zelf contactonderzoek

Met corona besmette inwoners doen voortaan zelf contactonderzoek Foto: InTeylingen

Door de oplopende besmettingen in de regio Holland Midden is de GGD hier overgestapt op een risicogestuurd bron- en contactonderzoek. Wat betekent dat mensen die vanaf nu een positieve testuitslag krijgen, in de meeste gevallen zelf hun recente contacten op de hoogte moeten stellen van hun positieve coronatest.

Voorheen informeerde de GGD de contacten van een positief getest persoon; hier zit per besmet persoon zo’n 10 tot 12 uur werk in. Door de vele nieuwe besmettingen in Hollands Midden, is het voor de bron- en contactonderzoekers niet meer mogelijk om binnen korte tijd de contacten te bereiken, terwijl snelheid hierin belangrijk is om de verspreiding van het virus in te dammen. Daarom wordt er nu meer verantwoordelijkheid neergelegd bij de besmette personen zelf.

Zelf je contacten informeren

Bij een positieve coronatest schat de GGD in of de persoon in kwestie in staat is om zelf zijn of haar contacten te informeren. Zo ja, krijgt hij een informatiepakket om daarbij te helpen. Als de GGD denkt dat het zelf informeren een risico oplevert, zal de bron- en contactonderzoeker deze taak weer op zich nemen.

Op deze manier krijgen de medewerkers van de GGD tijd en capaciteit vrij om mensen sneller te bereiken en beter zicht te houden op clusters. 

 


Reacties