NCare voor Marente Voorhout en Warmond

NCare voor Marente Voorhout en Warmond Foto: Pixabay

In juni gaat de verpleging van Marente in Voorhout en Warmond van medicatie aflezen en afstrepen op een printje, over naar registratie in NCare. Een toedienregistratiesysteem waarbij meerdere relevante partijen digitaal inzicht hebben in het actuele medicijndossier van de patiënt.

NCare legt vast wie, wanneer, welke medicatie aan welke patiënt toedient. Deze informatie komt terecht bij de (wijk)verpleging, de apotheker en de arts. Het systeem zorgt voor nog meer veiligheid in het medicatieproces van Marente.

In het programma staan onder andere de laatste wijzigingen in de medicatie van alle patiënten zodat de verzorgenden alles bij de hand hebben. Ook kunnen medicijnen gemakkelijk bijbesteld worden en gaat er een melding af om medicatie toe te dienen als dit door bijvoorbeeld tijdsdruk vergeten wordt.

Apotheker vertelt

Apotheker Kees-Jan Smak uit Noordwijkerhout werkt al een tijdje met NCare en legt de voordelen uit.

Wat zijn de mogelijkheden en voordelen binnen Ncare?
NCare draagt bij aan medicatieveiligheid doordat het gekoppeld is aan het apotheek informatiesysteem. Arts, apotheek en thuiszorg hebben inzicht in hetzelfde actuele overzicht. De patiënt weet dat een aanpassing in de medicijnen door de huisarts gelijk door de apotheek in het systeem wordt verwerkt en direct zichtbaar is voor de medewerkers van Marente. De papieren toedienlijsten, die soms de dag na het printen al achterhaald waren, zijn hiermee verleden tijd.

Ziet u ook voordelen voor huisartsen?
Voor huisartsen is het proces van medicijnverstrekking veiliger en overzichtelijker. Er is in feite sprake van een gezamenlijk medicijndossier. Het apotheeksysteem is al jaren gekoppeld met het dossier van de huisarts. De huisarts kan er nu van op aan dat wat zichtbaar is in het dossier bij de huisarts, niet alleen zichtbaar is bij de apotheek, maar óók bij de thuiszorg medewerkers.

Wijziging in medicijngebruik of nieuwe medicijnen worden altijd vooraf door de huisarts beoordeeld. Nadat de huisarts de apotheek een recept heeft gestuurd, wordt het door de apotheek aangepast in de NCare overzichten. Deze heldere processtappen dragen bij aan medicatieveiligheid en voorkomen misverstanden.

Welke voordelen zijn er voor de apotheek?
Binnen de apotheek bespaart het veel papier en het afdrukken, sorteren en rondbrengen van de papierenlijsten.

Opvallend voor de apotheek medewerkers is dat Marente meer betrokken lijkt te zijn bij het juiste gebruik en juist registreren. Medewerkers van Marente reageren steeds alerter bij afwijkingen. Doordat wij deze wijziging in het NCare systeem doorvoeren kunnen wij extra controles doen. Als apotheek bekijken wij hoe meerdere medicijnen zo goed mogelijk samen gebruikt kunnen worden en allemaal optimaal hun werk kunnen doen.

Wat vindt u van de samenwerking met Marente ten aanzien van het invoeren van NCare?
Marente kenmerkt zich door een professionele aanpak van dit traject waarbij meerdere partijen zijn betrokken. Dankzij de korte lijnen die wij met de teams van Marente al jaren onderhouden is de implementatie vlot en vooral veilig en zorgvuldig verlopen. Als apotheek zijn wij van oudsher voorloper in digitalisering in de gezondheidszorg. Bij Marente worden daarin nu ook grote stappen worden gezet. Het is mooi te zien dat met NCare de corebusiness van de apotheek, veilig medicijngebruik, bij thuiszorgorganisaties zoals Marente optimaal wordt ondersteund.

Sassenheim gaat later over op NCare

Marente Lisse, Noordwijkerhout, Noordwijk, Katwijk en Voorschoten werken al met NCare.
Sassenheim stond gepland voor medio mei, maar is uitgesteld tot na de zomer.


Reacties