Nederland gaat voorzichtig versoepelen: "We doen hiermee iets heel spannends"

Nederland gaat voorzichtig versoepelen: Foto: InTeylingen

Goed nieuws voor veel contactberoepen, zij mogen vanaf 3 maart weer aan de slag. Ook voor het voortgezet onderwijs komen er versoepelingen. Daarnaast mag iedereen tot 27 jaar weer aan buitensport doen en mogen winkels verder versoepelen. De avondklok wordt wel verlengd tot 15 maart. En horecagelegenheden? Die moeten nog even geduld hebben. 

Dinsdagavond hielden demissionair minister Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge opnieuw een persconferentie over de coronamaatregelen. Hierin kondigden ze diverse versoepelingen aan. Opvallend te noemen, want het RIVM meldde vandaag dat we aan het begin van de derde golf staan. Maar het was nodig volgens het demissionaire kabinet. Veel Nederlanders zijn toe aan versoepelingen. "Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het ons valt."

Er is echter wel een kanttekening aan deze versoepeling. Als de besmettingen oplopen, kunnen de versoepelingen weer worden teruggedraaid. "Bij extra ruimt hoort extra verantwoordelijkheid", stelt Rutte. Hij doet daarom ook met klem een beroep op alle inwoners van Nederland om zich aan de basisregels te houden, zodat de versoepelingen over een paar weken niet teruggedraaid hoeven te worden.

De avondklok blijft nog wel van kracht, net als het maximum van één bezoeker thuis ontvangen per dag. Alle versoepelingen vind je hier op een rijtje.

Openstelling voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs: "School is voor jongeren om meerdere reden erg belangrijk", zegt Rutte. Leerlingen gaan minimaal één dag per week naar school. Zij dienen hierbij altijd 1,5 meter afstand van elkaar en docenten te houden.

Contactberoepen mogen weer aan de slag: vanaf 3 maart kunnen de kappers, nagelstylisten, schoonheidssalons, rijscholen en andere contactberoepen de deuren weer openen. Een uitzondering geldt voor sekswerkers, zij mogen nog niet aan de slag. Reserveren en een gezondheidscheck vooraf is verplicht.

Winkels: winkelen op afspraak komt bovenop de mogelijkheid van afhalen en bezorgen voor winkels. Klanten moeten van tevoren wel reserveren. Daarnaast zijn er nog een paar andere voorwaarden, zoals vooraf aanmelden, en een maximum aantal klanten tegelijkertijd per verdieping en per uur.

Buitensporten: er komt vanaf 3 maart een verruiming voor het sporten voor iedereen tot 27 jaar. Zij mogen bij hun eigen club namelijk weer buitensporten. Sporten in competitieverband is voor hen echter nog niet toegestaan.

De nieuwe persconferentie vindt plaats in de week van 8 maart.


Reacties