Nieuw afvalbeleid in 2021: kleinere containers en beloningssysteem

Nieuw afvalbeleid in 2021: kleinere containers en beloningssysteem Foto: InTeylingen

Vanaf 1 januari 2021 geldt het nieuwe afvalbeleidsplan in Teylingen, gericht op beter afval scheiden. Het uiteindelijk doel is om maximaal 100 kg restafval per persoon overblijft. Zo komen er nieuwe, kleinere containers en stapt de gemeente over op een beloningssysteem voor mensen die weinig restafval produceren.

Vanaf 1 januari 2021 geldt het nieuwe afvalbeleidsplan in Teylingen, gericht op beter afval scheiden. Het uiteindelijk doel is om maximaal 100 kg restafval per persoon overblijft. Zo komen er nieuwe, kleinere containers en stapt de gemeente over op een beloningssysteem voor mensen die weinig restafval produceren.

De gemeenteraad heeft recent het nieuwe beleidsplan goedgekeurd. Het plan draagt de naam ‘de betere afvalscheider wordt beloond’.

Wat verandert er voor jou?

Nieuw afvalbeleidsplan voor Teylinger laagbouw

  • Restafval: Minicontainer 140 liter, 26x per jaar aanbieden. Gebruik 140 liter-minicontainer verplicht vanaf 1 januari 2021. De 240 liter minicontainers worden ingenomen en vervangen door 140 liter mini containers. Vanaf 2023 17 x per jaar aanbieden.
  • Groente-, Fruit-, Tuinafval en Etensresten (GFT-e): Minicontainers 140 liter, 36x per jaar aanbieden (om de week en in de zomermaanden iedere week).
  • Plastic, blik en drinkpakken (PBD): Keuze tussen zak of minicontainer van 180 liter, 26 x per jaar aanbieden.

Nieuw afvalbeleidsplan voor Teylinger hoogbouw

  • Restafval blijft ongewijzigd: ondergrondse verzamelcontainers.
  • Groente-, Fruit-, Tuinafval en Etensresten (GFT-e: Voorzieningen om GFT-e te scheiden: semi-ondergrondse verzamelcontainer.
  • Plastic, blik en drinkpakken (PBD) blijft ongewijzigd.

Oud papier, glas en textiel blijven ongewijzigd voor laag- en hoogbouw. 

Nieuwe containers
De gemeente wisselt in het vierde kwartaal van 2020 bij laagbouw de grote bakken om voor minicontainers. Bewoners worden tijdig geïnformeerd wanneer dit precies is. Ook gezinnen die zich aangemeld hebben voor een PBD-minicontainers krijgen deze in dezelfde periode.

Er was eerst sprake over sloten op de nieuwe containers voor restafval, hier heeft de gemeente toch vanaf gezien. Het gebruik van kantelsloten op de bakken heeft te veel nadelen bij het legen van de containers.  

Afvalpas voor de milieustraat
Vanaf 2021 heb je een afvalpas nodig om grof restafval bij de milieustraat te brengen. Alle huishoudens in Teylingen ontvangen deze pas eind 2020.

Korting op afvalstoffenheffing

Bewoners die hun afval goed scheiden, houden minder restafval over. Om hen te bedanken voor hun inzet werkt de gemeente vanaf januari 2021 met een beloningssysteem waarmee je korting krijgt op je afvalstoffenheffing.

Kortingsstaffel voor laagbouw

Laagbouw: Aantal keer aanbieden minicontainer restafval per jaar
Geen korting 14 tot en met 26 keer
Korting van €20,- 9 tot en met 13 keer
Korting van €40,-  5 tot en met 8 keer
Korting van €60,-  Tot en met 4 keer

Kortingsstaffel voor hoogbouw

Hoogbouw Aantal keer openen van een ondergrondse container
Geen korting 31 keer of meer
Korting van €20,- 20 tot en met 30 keer
Korting van €40,- 10 tot en met 19 keer
Korting van €60,- Tot en met 9 keer

Waarom een nieuw afvalbeleidsplan?

De reden dat de gemeente met een nieuw afvalbeleid komt is tweeledig: enerzijds om te voldoen aan de overheidsdoelstelling van max 100kg restafval p.p. in 2020.
Anderzijds om de oplopende afvalstoffenheffing een halt toe te roepen. Het verbranden van restafval wordt steeds duurder, wat doordrukt naar de afvalstoffenheffing van huishoudens. Met minder restafval, lopen die kosten minder op.

“Doel van het nieuwe beleid is om zoveel mogelijk afval opnieuw te gebruiken. Op deze manier houden we zo min mogelijk restafval over. De doelstelling van de rijksoverheid is dat in 2020 iedereen 75% van het afval gescheiden aanbiedt. En er minder dan 100 kg. restafval per persoon per jaar overblijft. In 2025 moet dit 30 kg. zijn. In 2050 moet al het huishoudelijk afval hergebruikt worden. ” - Heleen Hooij, wethouder Teylingen

De gemeente Teylingen heeft een op haar site een lijst met veel gestelde vragen. Klik hier om deze te bekijken. Mocht je daarna nog vragen hebben mail deze dan naar afval@teylingen.nl. 

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties