Nieuw: oplichting via telefoontje met nep corona-onderzoek

Nieuw: oplichting via telefoontje met nep corona-onderzoek

Middenin de pandemie hebben oplichters weer een nieuwe manier gevonden om persoonsgegevens en/of geld afhandig te maken. Let op: coronatesten via de GGD zijn gratis, of je nu zelf naar een testlocatie gaat of wordt opgeroepen.

Oplichters bellen op met het verhaal dat iemand waar je recent contact mee gehad hebt, positief is getest op COVID-19. Je krijgt korte, algemene informatie over het virus en dat je in quarantaine moet.

Ze zijn uit op bank- en persoonsgegevens

Vervolgens vragen ze je adres – om zogenaamd langs te komen met een test, een test op te sturen of de dichtstbijzijnde testlocatie te vinden. Ze gebruiken hiervoor verschillende verhalen. Dan vragen ze naar bankgegevens of creditcardgegevens om vooraf de kosten voor de test te voldoen.
Wanneer je aangeeft dat je dit niet wilt of doet, wordt er gedreigd met boetes voor het niet naleven van de corona-regels.

Dit is een nieuwe variant van oplichting. 

Indien je in aanraking geweest bent met iemand die positief is getest op COVID-19 kan je wel gebeld worden door de GGD/het corona callcenter, maar zij zullen je nooit om bankgegevens vragen en er zijn geen kosten verbonden aan coronatests en geen administratieve kosten gemoeid met het opbellen door of navragen bij een corona callcenter.

 


Reacties