Nieuwe dirigent leerlingenorkest St. cecilia

Nieuwe dirigent leerlingenorkest St. cecilia Foto: St. Cecilia

Sinds kort heeft het leerlingenorkest van muziekvereniging St. Cecilia een nieuwe dirigent: Vito De Coster. Op zondag 15 december onderging hij zijn ‘vuurdoop’ met zijn eerste optreden als dirigent van het orkest tijdens de kerstmarkt in Voorhout.  

Vito startte zijn muzikale loopbaan bij het harmonieorkest Musikalo in Ternat (België). Hij begon eerst op trompet en stapte daarna over op de euphonium. Zijn vader was oudsher muzikant bij de Musikalo en het is aan hem en de plaatselijke muziekvereniging van het Vlaamse dorp waar hij vandaan komt dat hij zover gekomen is. 

Vito studeerde onder andere aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Als invaller-muzikant heeft hij sindsdien al door heel België gespeeld. Momenteel is hij als ‘vaste muzikant’ actief bij Brass Band Schoonhoven.

Vito als dirigent

Ook dirigeren van jongere muzikanten vindt Vito erg leuk. In België heeft hij al een tijdje een ander jeugdorkest gedirigeerd en dat was toch iets dat hij ging missen nu hij in Nederland studies ging vervolgen. Dat was voor hem genoeg motivatie om op een aantal vacatures voor jeugd-dirigent te reageren.

Toevallig was St. Cecilia tegelijkertijd op zoek naar een nieuwe dirigent om het stokje over te nemen van Marjoleine Mosselman, die vele jaren het leerlingenorkest heeft gedirigeerd.

Al vanaf het sollicitatie-gesprek had ik een hele positieve indruk over de werking van de vereniging en vooral over hun jeugdwerking”, aldus Vito over St. Cecilia.

Vito heeft momenteel nog geen ambitieuze projecten in zijn hoofd zitten voor het leerlingenorkest. Hij wil zich vooral op het ‘leerlingen’-aspect toeleggen.

Ik vind het persoonlijker belangrijker dat men zich thuis voelt in een ensemble waar men op een goed niveau mooie en leuke muziek kan spelen. Over het algemeen is er in leerlingen- of jeugdorkesten ook een grote doorstroom van muzikanten dus het is belangrijk in mijn ogen dat het orkest steeds toegankelijk is én blijft, voor oud en jong.” - aldus Vito

Vuurdoop tijdens de kerstmarkt

Het eerste concert van het leerlingenorkest samen met Vito De Coster vond plaats tijdens de kerstmarkt op 15 december. Het leerlingenorkest gaf op het Kerkplein een leuk optreden weg vol swingende kerstnummers, waaronder ‘Jingle Bells’ en ‘We All Stand Together’.


Reacties