Nieuwe regeling startersleningen Teylingen

Nieuwe regeling startersleningen Teylingen Foto: Gemeente Teylingen

Het college van burgemeester en wethouders stelt de komende periode jaarlijks één miljoen euro beschikbaar om starters op de woningmarkt een starterslening te verstrekken. Per huishouden is maximaal € 50.000,- mogelijk voor de aankoop van een woning tot de NHG-grens (= € 310.000,- in 2020). De voorwaarden voor de starterslening worden verruimd, zodat ook duurzame maatregelen meegefinancierd kunnen worden. De gemeenteraad moet nog met het voorstel instemmen.

Startersleningen worden gebruikt om starters op de koopmarkt hulp te bieden bij het kopen van een woning. Als de koper te weinig hypotheek kan krijgen bij een marktpartij, kan een aanvraag voor een starterslening worden ingediend.

Gunstige voorwaarden

De starterslening is een aanvullende hypotheek die onder gunstige voorwaarden wordt verstrekt. De oude regeling uit 2007 moest worden aangepast met een groot aantal wijzigingen. Daarom is er gekozen om een geheel nieuwe verordening te maken die ook effectiever is.

Belangrijkste wijziging is dat maximaal 6 procent van de woningwaarde die besteed wordt aan aanpassingen die duurzaam zijn, kan worden meegefinancierd. Voor een woning met bijvoorbeeld een waarde van € 250.000,- kan er € 15.000,- extra worden meegefinancierd. Wethouder Marlies Volten (financiën): “Teylingen heeft al een succesvolle duurzaamheidslening voor bestaande woningeigenaren. De gemeenteraad heeft daarvoor recent nog extra geld vrijgemaakt. Met deze wijziging kunnen ook starters direct hun woning verduurzamen, zo slaan we twee vliegen in één klap”.

Terugkeren

Daarnaast wordt het nu ook mogelijk dat koppels waarvan slechts één persoon uit Teylingen komt, voor een starterslening in aanmerking komen. Dit geldt ook voor Teylingers onder de 35 jaar die na hun studie of binnen twee jaar na vertrek weer naar het dorp willen terugkeren.


Reacties