Nieuwe start kledingtransporten naar Oekraïne

Nieuwe start kledingtransporten naar Oekraïne Foto: Henk Maat

Medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef hebben op donderdag 19 november  voor de eerste keer na aanpassing van de voorschriften een kledingtransport  voor Oekraïne kunnen laden.

Nadat in januari van dit jaar een kledingtransport richting Oekraïne is gereden, maar helaas niet verder komt dan Polen blijkt, dat inmiddels de douanevoorschriften voor deze hulptransporten zijn gewijzigd. Tot augustus heeft het geduurd voordat een bericht uit Oekraïne komt, waarin duidelijk wordt gemaakt onder welke voorwaarden de transporten van hulpgoederen moeten plaatsvinden. Kortweg komt het erop neer dat vooraf een vergunning moet worden aangevraagd voor het transport, waarbij gegevens moeten worden verstrekt van het aantal en het gewicht van de dozen, een beschrijving van de inhoud van de dozen en van de lading een hygiëneverklaring wordt overlegd.

Een aanvraag voor een vergunning duurt zes tot acht weken. Terwijl er ook weer kleding wordt uitgezocht en ingepakt voor een transport naar Roemenië staan alle ingepakte dozen in de hal van “Le Depot” van Kringloopwinkel Op Dreef opgeslagen. Het is wel een periode van veel improviseren met de beschikbare ruimte, want ook de andere activiteiten gaan gewoon door.  

Op donderdag 19 november stond om negen uur een trailer voor de deur om geladen te worden voor Oekraïne. In totaal worden 614 dozen met kleding en 26 dozen met medische artikelen zoals verbandmiddelen, incontinentiemateriaal en materiaal voor een plaatselijk ziekenhuis geladen.

Na twee en een half uur laden, inclusief de gebruikelijke koffiepauze met een gevulde koek, zat alles netjes in trailer.  Al moest er wel nog wat plaats gevonden worden voor 25 dozen die ook mee moesten omdat deze op de aanvraag voor de vergunning staan. Samen met de chauffeur werd er nog een plaatsje gevonden voor in de trailer.

Uit correspondentie  blijkt dat de mensen met smart zitten te wachten op deze goederen, want sinds augustus 2019 is dit het eerste transport van hulpgoederen dat weer naar Oekraïne gaat. Zeker in deze tijd van covid-19 hebben de mensen het zwaar. Oekraïne is niet zo’n verzorgingsstaat als Nederland.

Inmiddels is de trailer onderweg naar Beregowo in Oekraïne. Hier kunnen de contactpersonen van het Pastoraal Fonds (het enige projectdoel van Kringloopwinkel Op Dreef) de goederen direct ophalen.

Kringloopwinkel Op Dreef is door de inkomsten van de verkoop van tweedehandse goederen in staat deze transporten te bekostigen en deze mensen op deze wijze te helpen. Het blijft nodig deze hulpgoederen te sturen omdat het veel mensen ontbreekt aan inkomsten om “mooie” kleding te kopen.


Reacties