Nieuwjaarstoespraak Burgemeester Teylingen

Nieuwjaarstoespraak Burgemeester Teylingen Foto: InTeylingen

Woensdag 2 januari werd de nieuwsjaarsreceptie van de gemeente Teylingen gehouden in het bestuurscentrum in Voorhout.

Burgemeester Carla Breuer hield ook dit jaar een nieuwjaarstoespraak, hieronder kun je de nieuwjaarstoespraak teruglezen. 

Beste aanwezigen en/of lezers, 

Een nieuw jaar is begonnen – een nieuw decennium zelfs. Straks zal ik even terugblikken op 2019 en vooruitkijken naar 2020. Maar om te beginnen wil ik graag het glas met u heffen op het jaar dat voor ons ligt.

Een toost

Een toost op geluk en goede gezondheid voor u en de mensen om u heen. Maar ook op mooie ontmoetingen, originele initiatieven en verbindende activiteiten in onze dorpen. Proost! Een gelukkig Nieuwjaar. 

Hoe was 2019 voor u?

Voor onze gemeente was het best een pittig jaar. Zoals alle gemeenten hebben we meer taken om uit te voeren, terwijl we minder geld krijgen. Het was hard werken om de begroting sluitend te krijgen.

We zijn de uitdaging aangegaan om met z’n allen nog beter te bepalen wat de prioriteiten zijn. Ook inwoners hebben daarover meegedacht. We hebben ons burgerpanel gevraagd waar meer geld naartoe moet en wat wel minder mag. 

Dat doen we steeds vaker, onze inwoners om advies vragen. Dit was een nadrukkelijke vraag van de gemeenteraad na de verkiezingen van 2018: al die creatieve denkkracht, ervaring en vaardigheden in onze gemeenschap benutten.  Daarom hebben we onze deuren wijder opengezet.

We willen een echte open overheid worden

Nog iets wat vorig jaar gebeurde. We namen afscheid van twee wethouders. Dat brengt natuurlijk beroering. Gelukkig hebben de coalitiepartijen meteen gezocht naar opvolgers. Marlies Volten begon al voor de zomervakantie als wethouder en draait inmiddels volop mee.

Ik voel dat Teylingen bruist

Buiten de deuren van onze organisatie gebeurde er ook van alles. Ik voel dat Teylingen bruist. Onze dorpen tintelen van creativiteit en ondernemingslust. Inwoners en ondernemers bedenken plannen en voeren ze uit. Met z’n allen creëren we zo een krachtige en levendige samenleving. Een hechte gemeenschap, waar men dingen samen doet en zich bekommert om elkaar.

Een mooi voorbeeld daarvan vind ik Fietsmaatjes

Tekla Zwinkels en Jan Burgmeijer begonnen in 2012 met één fiets en kijk hoe het is uitgegroeid! Al snel reden de duofietsen door heel Teylingen en inmiddels wordt het idee in heel Nederland omarmd. Het verbaast dan ook niet dat Fietsmaatjes is genomineerd voor de Appeltjes van Oranje. 

In november bezocht daarom koning Willem Alexander Warmond, waar hij een rondje fietste met Jan Burgmeijer en met een meneer van 95 jaar. Het leverde prachtige foto’s op die via de sociale media werden gedeeld.

Positieve aandacht, waar we met z’n allen blij van worden

Een mooi tegenwicht voor de ellende die we ook zo vaak zien via ons telefoonscherm of op de krantenpagina’s. De wereld is in rep en roer, dat hoef ik u niet te vertellen. Er zijn oorlogen, aanslagen, opstanden.

Ook in eigen land is er onrust. Mensen bijten zich steeds meer vast in hun eigen standpunt. Laten we luisteren naar elkaar en op zoek gaan naar wat ons bindt. Dat levert meer op dan schelden en de strijd voor het eigen gelijk.

In 2020 vieren wij een heel jaar lang 75 jaar bevrijding

Ik ben dankbaar dat wij in een land wonen waar we die vrijheid kunnen vieren, waar het relatief veilig is en waar we onszelf mogen zijn. Rond 4 en 5 mei sta ik er altijd extra bij stil dat het niet vanzelfsprekend is.  Onze ouders of grootouders hebben het nog meegemaakt: de onderdrukking, de angst en de systematische uitroeiing van bevolkingsgroepen.

De Oranjeverenigingen en de historische verenigingen hebben de handen ineen geslagen om van deze bijzondere herdenking een gedenkwaardige te maken.

Het doet mij goed om al deze partijen rond de tafel te zien en – opnieuw – de inzet en creativiteit van Teylingen te voelen. 

Dat is iets waar we trots op mogen zijn. 

De energie om tot prestaties te komen. Ik zie het overal in onze dorpen. Winkeliers die elke dag klaarstaan met hun beste producten. Verenigingen die met hun vrijwilligers zorgen voor een gezellig of sportief samenzijn. Ondernemers die broeden op een meer duurzame werkwijze. Kunstenaars die met bezieling iets nieuws scheppen. Eigenlijk iedereen die op zijn eigen manier bijdraagt aan de samenleving: sommigen op de achtergrond, anderen in de spotlights. Zij zijn het fundament onder onze samenleving. 

Met elkaar dragen we Teylingen

Het is burgemeester Carla Breuer opgevallen dat er vaak Teylingers in de prijzen vallen. Om hen te bedanken voor hun prestaties, waarbij ze Teylingen op de kaart hebben gezet, ontvangen een aantal winnaars een Tulpenbroche uit handen van Carla Breuer.  

Waarderingsprijs Teylingen 2019

Aan het einde van de toespraak overhandigde burgemeester Carla Breuer de Waarderingsprijs Teylingen 2019 uit aan de korpsleiding van de brandweer van Warmond, Voorhout en Sassenheim. 

 


Reacties