NL-ALERT Asbest vrijgekomen bij brand, check hier het gebied

NL-ALERT Asbest vrijgekomen bij brand, check hier het gebied Foto: InTeylingen

[update 2 oktober 15.10 uur] Dinsdagavond 1 oktober is er brand uitgebroken bij een loods aan de Akervoorderlaan grensgebied Voorhout - Lisse. UPDATE: via NL-Alert is bevestigd dat de woonwijken in het Asbestgebied niet verontreinigd zijn.   

UPDATE 2 oktober 14:58 - Nieuwe Noodmelding NL-Alert op mobiele telefoons

Om 14:58 uur kregen bewoners in Teylingen en Lisse een nieuwe melding:
"De woonwijk is niet asbest verontreinigd. Voor het gebied waar asbest is aangetroffen worden maatregelen getroffen. Voor wat betreft het opruimen, de bewoners worden door de gemeente geïnformeerd."

 

Bij de brand is asbest vrijgekomen. Ook waaien er isolatieplaten van het dak door de omgeving. Aangezien de wind richting Sassenheim waait, kunnen de platen daar ook terecht komen.

Asbestgebied 

Bij de brand is ook asbest vrijgekomen. Het betreft de postcodes: 

  • 2171LT, LV, LZ, LX, LR, LN, HC, LP, NM, PZ, PH, LS, GW
  • 2161 DH, DS
  • 2215 SC, RZ, RV

Wat te doen bij asbest?

-> Het asbest wordt zo snel mogelijk door een gespecialiseerd bedrijf opgeruimd. Hierover volgt meer informatie 
-> Raap asbest niet op en loop er niet doorheen. Laat schoenen het liefst buiten. Zo houdt u asbest buiten de deur. 
-> Ga niet zelf schoonmaken. Ligt er asbest bij uw voor- of achterdeur? Spoel dit dan eventueel weg met een emmer water. 

Het asbestgebied in of uit

Bij het kapot trappen of overheen rijden kan het asbest verder worden verspreid. Om dit te voorkomen, zijn door de politie in de wijk verkeersmaatregelen genomen. Zo staan er op de plekken waar inwoners het gebied verlaten tankautospuiten van de brandweer om auto’s schoon te spuiten.

Dit is een kaart van woensdag 2 oktober 8.30 uur. Instanties blijven controleren of de asbest binnen dit gebied blijft of niet en houden dit bij in hun eigen communicatie. Klik hier voor de meest update versie.

Zeer klein risico

Asbest is een kankerverwekkende stof. Het inademen van asbestvezels kan op termijn longkanker of longvlieskanker veroorzaken. De totale hoeveelheid vezels die iemand inademt bepaalt het risico op kanker. Hoe meer vezels zijn ingeademd, hoe groter het risico. De hoeveelheid vezels die u heeft ingeademd bij dit incident is zeer gering. Daarnaast zitten er tijdens normale omstandigheden ook kleine hoeveelheden asbest in de buitenlucht. In de buitenlucht is sprake van verdunning en de concentratie in de lucht wordt nooit heel hoog. Ook was de tijd dat u in contact was met asbest van korte duur. Zeker (aanvulling bij brand: wanneer u uit de rook blijft en) als u tijdelijk ramen en deuren gesloten had en de mechanische ventilatie had uitgeschakeld. Daarom is het risico voor u zeer klein.

Isolatieplaten

Er kunnen stukken isolatiemateriaal waaien (ongeveer 15 bij 5cm of kleiner) in de omgeving van de brand. Deze platen zijn erg licht en kunnen daardoor een flink stuk wegwaaien. De platen zijn zwartgeblakerd door de brand. Dit is geen asbest. Dit kunt u zelf opruimen, mocht u twijfelen laat u het dan vooral liggen. Een gespecialiseerd bedrijf zal de asbest opruimen. 

Meer informatie:Gemeente LisseGemeente Teylingen
 

Reacties