Onderbroek bewijs van goede bollengrond

Onderbroek bewijs van goede bollengrond Foto: Elsgeesterhof

Op 16 april begroeven tuinders van Volkstuinvereniging Elsgeest katoenen ondergoed voor de Soil Your Undies Challenge 2019. De restanten van de onderbroeken zijn opgegraven en tonen een gezonde grond aan.

De staat van de onderbroeken laat zien dat de grond van de volkstuinvereniging een rijk bodemleven heeft: hoe minder er van het katoen over is, hoe gezonder de bodem.

Bodemleven van de volkstuinen is prima

Volkstuinvereniging Elsgeest deed de challenge in zes verschillende tuintjes. Twee maanden later is er van de meeste onderbroeken weinig meer over. In de ene tuin heeft het katoen meer te verduren gehad dan in de andere, maar volgens de tuinders zit het met het bodemleven in de volkstuinen duidelijk wel goed.

Deze test van de Voorhoutse volkstuinvereniging was onderdeel van de nationale Soild Your Undies Challenge die door heel Nederland is uitgezet door  de KAVB, de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur. 

Hoe werkt de challenge

Bacteriën, schimmels en andere organismen zijn nodig om te zorgen voor een natuurlijke balans in de bodem. Ze beschermen onze bloembollen tegen ziekten en plagen. Een stuk katoen – of een onderbroek - dat meerdere weken in de grond bewaard is, heeft ook te lijden onder de organismen. Hoe minder er van de stof overblijft, hoe gezonder de grond!

 


Reacties