Ondersteuning mensen met beperking

Ondersteuning mensen met beperking Foto: redactie

Mensen met een beperking hebben het om sommige vlakken wat moeilijker dan mensen zonder beperking. Dit geldt overigens niet alleen voor mensen met een beperking, ook familieleden die de zorg op zich hebben genomen kunnen ook ondersteuning gebruiken. In Teylingen kunnen zowel mensen met een beperking als naasten ondersteuning krijgen van MEE Zuid-Holland Noord.

Wat doet MEE Zuid-Holland Noord?

MEE Zuid-Holland Noord is een instelling voor onafhankelijke cliëntenondersteuning, maar wordt wel gefinancierd vanuit de gemeente. Hierdoor hoeven cliënten van MEE Zuid-Holland Noord niet naar hun zorgverzekering te kijken voor een vergoeding. MEE Zuid-Holland Noord is opgericht met het doel om het maatschappelijke en sociale leven voor de inwoners van Teylingen te verbeteren. MEE Zuid-Holland Noord is er voor alle mensen met lichamelijke of zintuiglijke beperkingen, autisme, chronische ziektes, hersenletsel of psychische problemen. Voor deze mensen biedt MEE Zuid-Holland Noord ondersteuning op veel terreinen van het dagelijks leven, zoals werk, school, geldzaken, regelgeving, wonen en samenleven. Ook familieleden en mantelzorgers kunnen aankloppen bij MEE Zuid-Holland Noord.

Specialistenpool

MEE Zuid-Holland Noord werkt vooral met vrijwilligers die hun cliënten op allerlei vlakken ondersteunen met de problemen waar zij mee kampen. Daarnaast heeft MEE Zuid-Holland Noord ook een specialistenpool. Dit is een team van orthopedagogen en psychologen die graag hun steentje bijdragen om het leven van mensen met een beperking te verbeteren. Dit team is vooral gericht op zowel kinderen als volwassenen met een verstandelijke beperking, die een autisme hebben of een al dan niet aangeboren hersenletsel. Zij richten zich voor hulp niet alleen op de cliënt zelf, maar ook op hun leefomgeving. De leefomgeving bepaalt immers mede hoe zelfredzaam een cliënt kan zijn en hoe de cliënt in het leven staat. Op basis van onderzoek kunnen de specialisten advies geven of een bepaalde vorm van begeleiding aanbieden.

Vrijetijdsbesteding, Thuishulp en Vormingsactiviteiten (VTV)

Onder VTV organiseert MEE Zuid-Holland Noord alles voor mensen met een beperking voor vrijetijdsbesteding, thuishulp en diverse vormingsactiviteiten. Alle activiteiten worden georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers en helpen het leven van mensen met een beperking te verbeteren. MEE Zuid-Holland Noord heeft in iedere gemeente in de regio eigen activiteitencentra waar alle activiteiten plaatsvinden. Voor thuishulp komen vrijwilligers thuis bij de cliënt. Alles is erop gericht om cliënten sociaal bij de samenleving te betrekken, zodat ze ook daadwerkelijk met de maatschappij mee kunnen doen.

Cursussen en trainingen

Voor familieleden en mantelzorgers organiseert MEE Zuid-Holland Noord diverse cursussen en trainingen. Tijdens een cursus of training worden niet alleen bepaalde vaardigheden geleerd, het is ook een sociale activiteit. Tijdens de cursus leert men lotgenoten kennen en kunnen ervaringen gedeeld worden. Regelmatig worden er ook bijeenkomsten voor familieleden en mantelzorgers georganiseerd, ook om ervaringen te delen en een steuntje in de rug te krijgen.

 


Reacties