Ook hier oplichting via WhatsApp

Ook hier oplichting via WhatsApp Foto: Pixabay

De lokale politie heeft de afgelopen week verschillende aangiftes binnen gekregen van oplichting via WhatsApp. De oplichters doen zich voor als bekenden en weten zo geld afhandig te maken van de slachtsoffers.

Zo werkt WhatsAppfraude

Via de online chatdienst lijkt het alsof bekende je om een gunst vragen waarbij je geld overmaakt of voorschiet. Achteraf blijkt dat dit helemaal geen bekende was en dat je het bedrag kwijt bent. De oplichting gaat van een paar tientjes tot duizenden euro’s. 

Om zich voor te kunnen doen als iemand anders, hebben ze een verificatiecode nodig om de WhatsApp van dat nummer te kunnen gebruiken. Een telefoonnummer halen ze bijvoorbeeld van social media of marktplaats. De oplichter benaderd dan de eigenaar van het nummer me een smoes dat ze een code per ongeluk naar dat nummer hebben laten versturen en vragen of je de code met ze kan delen.

Op deze manier krijgen ze toegang tot jouw WhatsApp, contacten en gesprekken en kunnen ze iemand oplichten onder jouw naam.

Zo voorkom je WhatsAppfraude

  • Geef een verificatiecode, inlogcode of wachtwoord nooit door aan derden.
  • Vertrouw nooit een onbekend nummer dat om geld vraagt. Een veelgebruikte smoes is dat iemand een nieuw nummer heeft of dat ze even via een andere mobiel appen omdat hun telefoon stuk of leeg is.
  • Bel degene op die je om geld vraagt, om te vragen of het klopt. De oplichter zal via WhatsApp zeggen dat hij niet kan bellen, omdat hij een telefoontje niet op kan nemen. De eigenaar van het nummer kan dit wel.
  • Stel persoonlijke vragen aan de persoon die geld vraagt, iets wat niet iedereen weet of openbaar online staat. Denk aan iets wat je recent samen gedaan hebt, de kleur van jouw of zijn auto of iets uit het verleden. Als de ‘bekende’ het antwoord niet weet of vragen ontwijkt, is het niet te vertrouwen.
  • Wordt er contact opgenomen vanaf een onbekend nummer? Zoek het nummer op via Google, misschien staat het als frauduleus aangemerkt.
  • Scherm online profielen af zodat oplichters niet gemakkelijk jouw gegevens kunnen gebruiken om anderen op te lichten.

Heb je het vermoeden dat je te maken hebt met een cybercrimineel of ben je opgelicht? Doe altijd aangifte bij de politie.

 


Reacties