Op weg naar een 'rookvrije' generatie

Op weg naar een 'rookvrije' generatie Foto: InTeylingen

Jaarlijks sterven meer dan 20.000 mensen in Nederland door roken of meeroken. Met het Nationaal Preventieakkoord wil de Rijksoverheid samen met andere organisatie toe naar een rookvrije generatie in 2040.

Maatregelen om roken te ontmoedigen

In de Tabaks- en rookwarenwet staan regels over onder andere de verpakkingen, de e-sigaret, het rookverbod en het reclameverbod.  

Accijns verhogen

De Rijksoverheid wil vanaf 1 april 2020 de accijns op tabak verhogen. Een pakje met 20 stuks wordt dan € 1 duurder. Om een overstap naar andere tabaksproducten te beperken zal ook voor andere producten zoals shag, volumetabak en heatsticks een accijnsverhoging plaats vinden.

Verkooppunten

Vanaf 1 juli 2020 worden onder andere sigaretten, shag, sigaren en e-sigaretten uit het zicht gehaald bij supermarkten. Voor andere verkooppunten geldt dat zij vanaf 1 januari 2021 te koop aangeboden tabaks- en rookwaren niet meer mogen tonen. Bestaande kleine tabaksspeciaalzaken en zaken die naast tabaks- en rookwaren uitsluitend dagbladen en loten verkopen zijn van het uitstalverbod uitgezonderd.

Verpakkingen

Sigarettenpakjes krijgen per 1 juli 2020 allemaal dezelfde donkergroen-bruine kleur. De afschrikwekkende foto’s blijven op de pakjes staan. 

Rookvrije openbare ruimtes

Kinderboerderijen en kinderopvanglocaties en schoolpleinen

Vanaf 2020 zijn alle kinderboerderijen en alle kinderopvanglocaties rookvrij en vanaf augustus 2020 geldt er een rookverbod op schoolterreinen.

Rookvrije speeltuinen en sportverenigingen

Vanaf 2025 worden alle speeltuinen en bijna alle sportverenigingen rookvrij. Kinderboerderij Park Rusthoff, Speeltuin Bijdorp, Korfbalvereniging TOP, Zwembad Wasbeek hebben hier al gehoor aan gegeven.  

Eind 2019 is ook de omgeving van SassemBourg rookvrij verklaard.

Stoppen met roken

Op de overheidswebsite ikstopnu.nl vind je informatie over 'gaan stoppen met roken en gestopt blijven'. Vanaf 2020 leggen zorgverzekeraars geen eigen risico meer op bij eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s. 

 


Reacties