Oplichters via WhatsApp actief in Teylingen

Oplichters via WhatsApp actief in Teylingen Foto: Pixabay

Afgelopen week hebben meerdere mensen in Teylingen een WhatsApp ontvangen waarbij een oplichter zich voordoet als familie en zo probeert geld afhandig te maken.

Deze vorm van oplichting is niet nieuw, in Telingen verdriedubbelde cybercrime zelfs afgelopen maanden. Opvallend is wel dat afgelopen week meerdere mensen in Teylingen vergelijkbare berichten ontvingen.  

WhatsAppfraude

Er zijn meerdere vormen van WhatsAppfraude, de berichten van de afgelopen week lijken allemaal hetzelfde te gaan: een oplichter haalt ergens je mobiele nummer vandaan, stuurt een berichtje en doet zich voor als familielid met een nieuw telefoonnummer en verzint een smoes zodat je geld overmaakt.

whatsappfraude_IT_JL.jpg

Afbeelding: InTeylingen

Veel voorkomend is dat de oplichter zich voordoet als zoon of dochter en vraagt om het voorschieten van schoolgeld, een terug te betalen (studie)lening, een abonnement voor openbaar vervoer of een vakantie gerelateerde geldvraag.
Soms zoekt de oplichter vooraf informatie op online – zoals namen of een vakantiebestemming – zodat het gesprek echter lijkt. Als je een bericht krijgt van iemand die om geld vraagt, bel altijd eerst naar het originele telefoonnummer om te verifiëren of alles klopt. 

Meer informatie over WhatsAppfraude kan je hier vinden en geef ook nooit persoonlijke of bankgegevens af naar aanleiding van een appje of sms.

 


Reacties