Opvang voor kinderen in onveilige thuissituaties

Opvang voor kinderen in onveilige thuissituaties Foto: Pixabay

Door een wijziging in de noodverordening heeft de Veiligheidsregio Hollands Midden het mogelijk gemaakt dat kinderen in een onveilige thuissituatie in aanmerking komen voor opvang op hun school of kinderopvang. 

Om verspreiding van het corona-virus te voorkomen, zijn de scholen en kinderopvangcentra voorlopig gesloten. Voor veel kinderen een leuke, spannende tijd. Maar voor sommige kinderen is het een onveilige situatie. 

Kinderen met een sociaal medische indicatie en/of op indicatie van Veilig Thuis kunnen op basis van één door de gemeente Teylingen en betrokken organisaties vastgestelde procedure in aanmerkingen komen voor  kinderopvang of gastouderopvang (in de zin van de Wet kinderopvang). De betrokken organisaties die bepalen voor wie maatwerk nodig is zijn o.a. Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming, gecertificeerde instellingen en zorgpartners. 

Iedere ochtend als ik het kunstwerk 'De Kus' op de rotonde bij de Nagelbrug zie wens ik voor de nieuwe dag verbinding. Verbinding in de school; de wereld in de school en de school in de wereld. Wat raakt de symboliek van 'De Kus' deze periode. Hoe verbinden wij op afstand? Verbinding is essentieel. Wij delen een ontzettend belangrijke verantwoordelijkheid met elkaar.  Zie en hoor elkaar. Blijf in contact met de mensen om u heen en weet de school te vinden als u zorgen ervaart. Samen creëren wij de kansen voor 'onze' kinderen. Kina Groenewoud, Directeur Andreasschool Voorhout

Wat kun je doen als je je zorgen maakt over iemand?

Soms hoor of zie je dingen waarvan je je afvraagt of het allemaal wel goed gaat. Er is veel ruzie en herrie bij de buren. Of iemand heeft wel heel vaak blauwe plekken en kan dat niet goed verklaren. Of het zoontje van een vriendin is angstig, schrikachtig en depressief. Vaak is het moeilijk om te bepalen wat er aan de hand is en of er sprake is van verwaarlozing, misbruik of mishandeling. Maar het is altijd belangrijk om iets te doen en advies te vragen. Wil je meer lezen over wat je zelf kunt doen? Kijk op: ikvermoedhuiselijkgeweld.nl


Reacties