Overgrote meerderheid geteste kinderen heeft geen corona

Overgrote meerderheid geteste kinderen heeft geen corona Foto: InTeylingen

Afgelopen week is het landelijke beleid voor het testen van kinderen gewijzigd. GGD Hollands Midden heeft honderden kinderen getest, maar het aantal besmettingen staat pas op 1. Wel houdt de GGD een vinger aan de pols.

Alle kinderen met klachten kunnen aangemeld worden voor een test door te bellen naar het landelijke callcenter via 0800-1202. Kinderen tot 6 jaar, met alleen een snotneus maar zonder koorts en/of hoesten, hoeven niet getest te worden en kunnen gewoon naar de kinderopvang of school.

Maar er is een uitzondering. “Dit geldt niet als een gezinslid koorts en/of andere coronaklachten heeft, want dan blijft het hele gezin thuis tot deze persoon negatief getest of 24 uur klachtenvrij is. Ouders doen er goed aan een kind tot 6 jaar wel te testen als de klachten afwijken van een normale verkoudheid of hooikoorts en langer duren dan één week”, aldus GGD Hollands Midden.

Contact met scholen

Afgelopen week zijn er in de regio Hollands Midden in totaal 638 kinderen tot 11 jaar getest, waarbij het coronavirus slechts bij één kind ook daadwerkelijk is vastgesteld. Maar GGD Hollands Midden houdt wel een vinger aan de pols: “Wij hebben 1 à 2 keer per week contact met alle scholen in de regio. Als er 3 of meer kinderen met een verkoudheid in een klas zitten, melden scholen dit bij de GGD. Wij onderzoeken dan of het inderdaad slechts om een verkoudheid gaat, of dat er een risico op een coronabesmetting bestaat. Wij hebben de afgelopen week meerdere keren uit voorzorg onderzoek gedaan, maar gelukkig geen corona of het risico daarop vastgesteld.”

Ouders en leerkrachten met vragen kunnen altijd contact opnemen met de schoolverpleegkundige of schoolarts via het callcenter van GGD Hollands Midden: 085-0782878. Let op: om een afspraak te maken voor een coronatest dien je te bellen naar 0800-1202. Lees meer over het verloop van een coronatest in een teststraat


Reacties