Paarse Vrijdag op het Rijnlands Lyceum Sassenheim

Paarse Vrijdag op het Rijnlands Lyceum Sassenheim Foto: InTeylingen

Veel middelbare scholen doen vandaag mee aan Paarse Vrijdag. Op deze dag dragen leerlingen en docenten paarse kleren. Door paarse kleding te dragen steunen ze een ander.    

Wie steunen ze dan?

Sommige kinderen die bijvoorbeeld homo of lesbisch zijn, vinden het soms lastig om er op school over te praten. Met de paarse kleren willen leerlingen laten zien dat het niet uitmaakt op wie je verliefd wordt.

Het is belangrijk dat iedereen op school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden - Maarten Algera docent Rijnlands Lyceum Sassenheim

Niet iedereen voelt zich thuis in het vakje ‘man’ of ‘vrouw’ of het vakje ‘homo’ of ‘hetero’. Dat hoeft ook niet. Allen moet kunnen zijn wie ze zijn en zich veilig voelen op school. 

Gender & Sexuality Alliance

GSA staat voor Gender & Sexuality Alliance: een verbond tussen allerlei seksuele oriëntaties, genderidentiteiten en genderexpressies. De GSA maakt onderdeel uit van een landelijk netwerk. Het Rijnlands Lyceum Sassenheim steunt de doelstellingen van de GSA

GSA op het RLS 

De GSA op het Rijnlands zet zich in door o.a. seksualiteit bespreekbaar te maken, voorlichting te geven, als vraagbaak te functioneren en door Paarse Vrijdag te organiseren in december. De GSA is groeiende en dat betekent dat leerlingen er behoefte aan hebben, want naast het organiseren van activiteien is er ook een sociale functie: het ontmoeten van elkaar. 

Heb je vandaag op school geen paarse kleding gezien maar foute kersttruien dat klopt, want 13 december is het ook foute kersttruiendag. 


Reacties