Politie waarschuwt voor internetoplichters

Politie waarschuwt voor internetoplichters

Recent is een 76-jarige man in de regio opgelicht voor €16.000,-, met een verhaal over pensioengeldbeleggingen. De politie vermoed dat dit het werk is van ervaren, internationaal opererende criminelen en waarschuwt voor dergelijke praktijken.

‘We waarschuwen onze volgers met klem om bedacht te zijn op dit soort praktijken en goed onderzoek te doen voordat burgers hun zuurverdiende geld investeren.’ – Politie Noordwijk

Het slachtoffer werd gebeld met informatie om zijn pensioengeld te beleggen voor een betere oude dag. Met een vlotte babbel kregen de criminelen de man zo ver om een programma te installeren waarmee iemand op afstand je computer kan overnemen. Ze voerden de druk op om verschillende betaalopdrachten uit te voeren en maakten de man op deze manier €16.000 afhandig, wat bedoeld was voor zijn pensioen.

Onderzoek van de recherche wees uit dat de daders niet te zomaar te herleiden en te pakken zijn, omdat de criminelen verschillende manieren inzetten om te voorkomen dat hun digitale paden en locaties traceerbaar zijn. Hieruit concludeert de politie dat het om ervaren criminelen gaat.  

‘Dit soort criminelen hebben een gehaaide manier van werken en slagen erin om de vaak kwetsbare slachtoffers zodanig te beïnvloeden dat zij uiteindelijk in zee gaan met deze mensen, met alle dramatische gevolgen van dien. We willen onze volgers op het hart drukken alert te zijn wanneer ze worden benaderd met dergelijke voorstellen. Het verdient altijd de aanbeveling een bedrijf even na te trekken via bijvoorbeeld Google. Bent u onverhoopt toch slachtoffer geworden of vertrouwt u het niet, neem dan direct contact op met uw bank en doe altijd aangifte.’ – Politie Noordwijk


Reacties