PvdA stelt raadsvragen over eikenprocessierups

PvdA stelt raadsvragen over eikenprocessierups Foto: Gemeente Teylingen

Ook in Teylingen heeft de eikenprocessierups het afgelopen jaar voor veel overlast gezorgd. Tot verbazing van de PvdA fractie heeft de gemeente wel de boeren gewaarschuwd voor de effecten, maar zijn er diverse doelgroepen die niet zijn voorzien van proactieve noch tijdige informatie. De PvdA vraagt opheldering aan het college. 

Geen proactieve noch tijdige informatie

PvdA heeft vernomen dat Volkstuinverenging Elsgeest geen communicatie heeft ontvangen omtrent de gevaren van de rups voor de oogsten van  groenten en fruit van tuinen in de directe nabijheid van de Tweede Elsgeesterweg. 

Communicatie richting bewoners

De eikenprocessierups zit van mei tot en met september in eikenbomen. In eikenlanen geven ze vaak overlast. PvdA is benieuwd naar de inzet van de gemeente bij preventie en bestrijding van de rups. Ze wil ook weten wat de voornemens zijn om inwoners te informeren dat het (zelf) wegbranden van nesten wordt afgeraden. 

Preventief versterken biodiversiteit   

Een oorzaak van het grote aantal eikenprocessierupsen is een verstoorde biodiversiteit.  In een natuurlijke omgeving die in balans is, heeft de eikenprocessierups minder kans. Er zijn dan verschillende natuurlijke vijanden. (Insectenetende) vogels, vleermuizen, insecten, spinnen, roofwantsen en sluipwespen eten de rups/vlinder.

In een versteende omgeving komen zij minder voor. Bijvoorbeeld bloemenlinten en het gefaseerd maaien van het gras, zo min mogelijk eiken meer aan te planten en meer diversiteit bij de aanplant van nieuwe bomen. PvdA wil weten wat de gemeente Teylingen gaat doen om de biodiversiteit te versterken en zo de overlast van de rups terug te dringen. 

 

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties