Recap blikseminslag & brand boerderij Hoofdstraat Sassenheim

Recap blikseminslag & brand boerderij Hoofdstraat Sassenheim Foto: Jos van der Peet

Na een paar hete dagen was het weer op donderdag 22 juni drukkend. Wolken hielden de warmte al de hele dag vast en de weersvoorspellingen waren voor einde van de middag niet zo best. Dat bleek een understatement te zijn. De bliksem sloeg in op meerdere plekken in Sassenheim, een woonboerderij brandde volledig uit en er ontstond een vuurbal bij de kerk. UPDATE vr 23 juni, 15:15 - het huis blijkt 1,5 week geleden verkocht te zijn. 

De regen barstte los rond een uur of vier, begeleid door bliksem en donder die zeer luid klonk. Online kwamen al meldingen dat ramen en huizen trilde, het onweer was dus erg dichtbij los gebroken.

En toen kwam een overduidelijk hardere knal en een fellere flits dan daarvoor: de bliksem sloeg in.

Note bij de video: deze is gemaakt op de avond van het noodweer in de regio Teylingen en uitgezonden op nationale tv alszijnde de inslag van de boerderij. Inmiddels zijn er twijfels over of dit inderdaad de bliksem is, die is ingeslagen in de Hoofdstraat Sassenheim, of dat het onweer was dat op een ander punt contact maakte met de aarde. Desalniettemin, indrukwekkende beelden van de storm van donderdagavond. 
Update: video is gemaakt door Mathieu Croese, vanuit Lisserbroek.  

Foto: Jelle Rijnsburger
Foto: Jelle Rijnsburger 

NL-Alert voor Sassenheim

Rond 18:00 uur kregen inwoners in en rond Sassenheim een NL-Alert over een zeer grote brand met rook in de Hoofdstraat in Sassenheim. Ramen en deuren sluiten, ventilatie uitzetten. Blijf uit de rook, rook is gevaarlijk.
Even voor 19:00 uur ging er ook een NL-Waarschuwing uit met dezelfde boodschap.

 

Blikseminslag Hoofdstraat 109

Via burgerjournalistiek kwam al snel naar buiten dat het ging om de boerderij op de Hoofdstraat 109 – een pand dat al een tijdje te koop staat voor een klein miljoen.  Note: sommige bronnen spreken van een monumentaalpand, maar de Hoofdstraat 109 is geen monument volgens Rijksmonumenten. Wel was de woning een bekend aanzicht in Sassenheim sinds 1844. 

UPDATE: verschillende bronnen bevestigen dat de woonboerderij 1,5 week geleden verkocht is.

Of de schade voor de verkopende of kopende partij is, is nog onduidelijk. Ook is nog niet bekend of de kopende partij onder de koop uit wil/kan. 

Foto: Funda

Foto: Funda
Foto's: Funda

Het oude pand heeft een rieten zadeldak, wat maakt dat het vuur zich snel uitbreidde.Het is nog niet officieel bevestigd, maar het schijnt dat de bliksem eerst in ingeslagen in de hoge boom in de tuin, die het geleidt heeft naar het huis.

Brandweer uit de hele regio werd opgeroepen om te ondersteunen bij het snel uitbreidende vuur en de Hoofdstraat werk afgesloten voor verkeer. Zodat de hulpdiensten geen last hadden van ramptoeristen, maar ook omdat de rook zo dik was dat het gevaarlijke situaties op zou leveren.

Foto: Jelle Rijnsburger
Foto: Jelle Rijnsburger

Waar eerst nog sprake was om een deel van het dak er af te halen, geleidt het droge riet het vuur verschrikkelijk snel, dus de brandweer besluit om de boerderij gecontroleerd uit te laten branden.

Foto: Jos van der Peet

Foto: Jos van der Peet

Foto: Jos van der Peet

 Foto: Petra de la Rie
Foto's Jos van der Peet en Petra de la Rie.  

Ramen en deuren moeten de gehele avond dicht blijven in Sassenheim in verband met de sterke rookontwikkeling. Zoals ook te zien op dit dronebeeld:

Foto: Maurice Hoogeveen
Foto: Maurice Hoogeveen

Rond 21:00 uur had de brandweer het vuur onder controle en om 23:30 werd een NL-Alert gestuurd dat de ramen en deuren weer open konden. 
Brandweer heeft de hele nacht staan (na)blussen en alleen de stenen muren staan nog overeind. 

Foto: Hans Roest 
Foto: Hans Roest

Ook blikseminslag kerk Sassenheim

Er is inmiddels ook bevestigd dat de bliksem de kerk in het centrum van Sassenheim geraakt heeft. ‘Het nieuwe grote kruis was gloeiend rood en met een vuurbal trok die straal de grond in via de bliksemgeleider die gelukkig de kerk beschermt’

 

Wij wensen de betrokken partijen veel sterkte toe.
Ook even een dikke duim voor de hulpdiensten uit de hele regio! Het is verschrikkelijk dat de woonboerderij niet gered kon worden, maar er is met man en macht gewerkt om het vuur niet over te laten slaan op de omliggende huizen. En als je op Google maps kijkt of bekend bent met de buurt, dan mogen we daar dankbaar voor zijn; er staan verschillende woonhuizen erg dicht op de boerderij. 


Reacties