Rechtbank oordeelt dat avondklok per direct moet worden opgeheven

Rechtbank oordeelt dat avondklok per direct moet worden opgeheven Foto: Dennis

Protestgroep Viruswaarheid had een zaak aangespannen tegen de Nederlandse Staat. De rechtbank heeft nu geoordeeld dat de avondklok per direct moet worden opgeheven.

Dit heeft de voorzieningenrechter in Den Haag dinsdagochtend besloten. De avondklok moet per direct worden opgeheven.  

De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet, de zogenaamde Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). Dit maakt het voor het kabinet mogelijk dat er in een noodgeval regels mogen worden ingevoerd die niet langs de Eerste en Tweede Kamer hoeven voor toestemming. Volgens de rechtbank is het invoeren van een avondklok echter geen noodsituatie.

“Dit blijkt uit het feit dat vóór de invoering van de avondklok al vaker over de mogelijkheid van een avondklok was gesproken”, aldus de rechtbank in Den Haag. “De Wbbbg is dus ingezet terwijl er geen sprake was van een situatie waarvoor de wet is bedoeld, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak. Daarom is de inzet van deze wet om de avondklok in te stellen niet legitiem.”

Volgens de rechtbank is een ‘zeer zorgvuldig besluitvormingsproces’ nodig omdat de avondklok een vergaande inbreuk is op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer. Daarnaast beperkt het volgens de rechtbank (indirect) onder meer ook het recht op vrijheid van vergadering en betoging.


Reacties