Rechtspraak document uit 1700 terug in Bollenstreek

Rechtspraak document uit 1700 terug in Bollenstreek Foto: Historische Kring Voorhout

Mede dankzij Historische Kring Voorhout is een ontbrekend dingboek uit de zeventiende eeuw toegevoegd aan de collectie rechtspraak documenten uit de regio. In het document staan beschrijvingen van rechtszaken en vonnissen van het jaar 1698 tot 1726.

In de tweede helft van de zeventiende eeuw stonden Voorhout, Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout bekend als het Baljuwschap Rijnlands Gevolg. Rechtspraak geschiedde in het rechthuis in Noordwijkerhout, waar de resultaten meer en minder gedetailleerd werden vastgelegd in dingboeken.

Missend exemplaar aangekocht

Deze boeken zijn een rijke bron over de geschiedenis van rechtspraak in de regio. In het archief van Erfgoed Leiden en Omstreken ligt een deel van de dingboeken van het Baljuwschap Noordwijkerhout, maar er missen meerdere boeken.
Toen recent een ontbrekend exemplaar werd aangeboden, bundelden HKV, Stichting Noordwijkerhout Van Toen, Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse en de Historische Vereniging Oud Leiden hun krachten en kochten het van de antiquair.

Perkamenten boek

Het Crimineel Dingboek van de Hooge Vierschaar van Noordwijkerhout, Hillegom, Lisse ende Voorhout bevat de rechtspraak van 1698 tot 1726. Het is een boek met perkamenten omslag en de papieren pagina’s zijn met de hand volgeschreven met beschrijvingen en vonnissen van zaken uit die periode.

Nieuwsgierig naar de rechtspraak uit die periode? Dankzij de aankoop van de verenigingen, is het dingboek nu te raadplegen op de website van Erfgoed Leiden en Omstreken.

 


Reacties