Sassemse Christa wint Leids Festival van het Levenslied

Sassemse Christa wint Leids Festival van het Levenslied Foto: Hielco Kuipers

Afgelopen zaterdag stonden 11 finalisten op het podium van het Leids Festival van het Levenslied. De jury koos Christa Kerdijk uit Sassenheim uit als winnaar. De eerste vrouwelijke winnaar sinds de oprichting van het festival in 1999. 

Na de voorrondes was bepaald dat Christa twee nummers mocht zingen in de finale. Volgens Christa geen garantie op de titel, want je wordt ook beoordeeld op twee optredens; ze moeten dus allebei heel goed gaan. Ze koos voor Samen zijn van Willeke Alberti en Mexico van de Zangeres Zonder Naam. Deze laatste artiest stond tijdens het festival extra in de spotlight omdat Mary 100 jaar geleden in Leiden geboren is. 

Ik zing al 32 jaar maar als er druk ligt op een optreden merk ik dat nog steeds. Mijn zenuwen zaten hoog tijdens het eerste nummer. De mensen vonden het mooi, maar ik vond dat het niet zo heel lekker ging.’ – Christa Kerdijk 

Punten voor entertainment en uitstraling

Met Mexico kreeg Christa het publiek, tussen de stoelen door, aan de polonaise en iedereen zong mee. De jury liet tijdens de bekendmaking weten dat de winnaar hoog gescoord had op entertainment en uitstraling naar het publiek. Toen ze ook nog lieten vallen dat het om een vrouw ging, wist Christa dat ze gewonnen had.

Er deden niet zoveel vrouwen mee, dit is gewoon een mannenwereld. Zangers trekken vaak meer publiek en vrouwen hebben het echt niet makkelijk. Des te mooier dat ik, 100 jaar na de geboorte van de Zangeres Zonder Naam, de titel pak op dit festival.’ – Christa 

Eerste vrouwelijke winnares

Dit was de 12de editie van het Leids Festival van het Levenslied en nooit eerder ging de titel naar een vrouw. Christa deed al eerder mee en eindigde toen als tweede. Naar eigen zeggen nam ze daar geen genoegen mee, en schreef zich opnieuw in voor de wedstrijd dit jaar. 

'Het Leids Festival van het Levenslied winnen is niet zomaar wat. Voorgaande jaren ging de titel naar zangers die nu grote namen zijn binnen dit genre.’ - Christa

Als winnaar van 2019 ontving Christa de Mary Bey Bokaal, een ‘wisselboek’ over de Zangeres Zonder Naam, een professionele plaatopname en een betaald optreden bij de volgende editie van het festival. 

Hoewel ze nu de titel won met een levenslied, is Christa allround zangeres. Er stond een nieuwe singel op de planning, maar ze twijfelt of ze nu eerst door wil pakken op dit moment.

Afgelopen weekeind is nog een beetje een waas door de spanning. Ik laat het even bezinken en daarna maak ik vast de juiste beslissing.’ – Christa

 


Reacties