Sobere herdenkingsplechtigheden in Voorhout

Sobere herdenkingsplechtigheden in Voorhout Foto: Historische Kring Voorhout

De Oranje Vereniging Voorhout (OVV) en Historische Kring Voorhout (HKV) hebben in aanloop naar 75 jaar herdenking en viering intensief samengewerkt. Grote delen van die voorbereiding zijn in het water gevallen, maar herdenking van de slachtoffers op 4 mei ging op zeer kleine schaal door. Opdat We Niet Vergeten.

De herdenkingen in de Bartholomeuskerk en op het Raadhuisplein konden door de coronamaatregelen geen doorgang vinden. Teylinger gezinnen stonden dit jaar thuis stil bij de oorlogsslachtoffers die vielen sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog en de gemeente legde kransen bij de herdenkingsmonumenten in de drie dorpen van Teylingen. De toespraak van de burgemeester is online beschikbaar gesteld, omdat er geen publiek mocht zijn bij de kransleggingen.

Voorhoutse herdenking 2020

De organisaties OVV en HKV bezochten in zeer kleine delegatie een paar belangrijke plekken in Voorhout:

Herinneringsmonument voor gesneuvelde voormalige BNS-leerlingen

De vlag hing halfstok op het complex van het Broederhuis Nieuw Schoonoord en met een bloemlegging bij het herinnerings monument voor gesneuvelde voormalige BNS-leerlingen werden zij herdacht. Overste Blokland van de broerdercongregatie ging voor in een gebed en samen met aanwezigen Cok van Steijn (HKV) en Ton Wolvers (OVV) werd het zesde couplet van het Wilhemlus gezongen.

Herdenking 20200504-EHimg_0298PB.jpg

Kolping-monument

Bij de ingang van het R.K. kerkhof deelde de kleine delegatie herinneringen aan de vijf leden van de vereniging Vader Kolping die tijdens de tweede wereldoorlog overleden. Met bloemen en het eerste couplet van het Wilhelmus werd bij hen stilgestaan.

Herdenking 20200504_HKV3.JPG

Oorlogsgraven op de Hervormde begraafplaats

Op de Nederlands Hervormde begraafplaats van Voorhout zijn twee oorlogsgraven van leden die hun leven verloren in dienst van het vaderland als gevolg van de Duitse inval. Met bloemen en het Wilhelmus werd ook hier een saluut gebracht aan hen die vielen.

Herdenking 20200504-HKV4.JPGFoto's: Historische Kring Voorhout


Reacties