SOS-restauratieprijs gaat naar bollenschuur

SOS-restauratieprijs gaat naar bollenschuur Foto: Stichting Oud Sassenheim

Stichting Oud Sassenheim heeft de Restauratieprijs 2020 toegekend aan de gerenoveerde bollenschuur aan de Kastanjelaan in Sassenheim – het (nu) wooncomplex in de woonwijk achter de oude Dirk supermarkt.  

De in 1927 gebouwde bollenschuur is al sinds dag 1 van de familie Van Velzen. Het gebouw begon als kolenopslag en droogplek voor bollen en is nu een wooncomplex met vijf appartementen.

We moeten zuinig zijn op onze bollenschuren. Het zijn de iconen van de Bollenstreek. Van de meer dan 1000 bollenschuren die vroeger in de streek hebben gestaan zijn er nog maar circa 90 over die waardevol zijn. Gelukkig is de bollenschuur aan de Kastanjelaan voor de komende decennia gered van de ondergang en blijft ze een parel voor Sassenheim.’ – Alfred Pop, voorzitter SOS

Door het toekennen van de Restauratieprijs wil SOS hun waardering uitspreken aan de familie en hoe zij het pand, samen met renovatie-architect Johan Velthoven en aannemer Matthieu van Veenendaal, volledig in oude stijl gerestaureerd hebben. Met behoud van oude details zoals de hijsbalken in de voor- en achtergevel mét bollenmand-beugels. Eind augustus worden de oorkonde en het SOS-muurschildje overhandigd aan de familie.

Maar sloop dreigt nog steeds voor vele bollenschuren. De niet beschermde en karakteristieke bollenschuur van Westerbeek, nabij de Ruïne van Teylingen, is daarvan een actueel voorbeeld. De gemeenteraad beslist volgende maand over aankoop. SOS en velen met haar, hoopt vurig dat ook deze schuur een passende herbestemming krijgt. Eeuwig zonde, als deze voor de streek zo vertrouwde schuur verloren zou gaan.’ – Alfred Pop

Eerdere SOS-restauratieprijzen

De SOS-restauratieprijs werd eerder ook uitgereikt aan de Parklaan 1, Villa van Pallandtlaan, het Uphoffpand, het Oude Postkantoor, Villa Nancy en het pand van makelaarskantoor Heemborgh.

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties