SOS zoekt voorwerpen die herinneren aan oorlog en bevrijding

SOS zoekt voorwerpen die herinneren aan oorlog en bevrijding Foto: Stichting Oud Sassenheim

Stichting Oud Sassenheim (SOS) is op zoek naar voorwerpen voor de inrichting van haar nieuwe tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en de dagen na de Bevrijding.  

De tentoonstelling wordt 7 mei geopend en zal onder meer veel fotomateriaal uit deze periode bevatten. Ook zullen veel voorwerpen en documenten worden tentoongesteld die herinneren aan de oorlog.

Gasmasker en oude hulzen gevonden

Afgelopen week werd nog een hele collectie ontvangen, compleet met gasmasker en oude hulzen, gevonden in de bollengrond op de Krocht. De SOS staat nog open voor meer voorwerpen, al dan niet in bruikleen. Ook wil ze meer te weten komen over onderduikadressen in Sassenheim en over nabestaanden van onderduikers. 

De handgranaat die onlangs aan de Wijkagenten in Sassenheim werd aangeboden zal niet opgenomen worden in de collectie. 

Sassenheim in oorlogstijd

In de komende Aschpotter verschijnt een aantal artikelen over Sassenheim in oorlogstijd. Onder meer over:

  • de inmiddels in vergetelheid geraakte hulpactie van Sassenheim aan Berlicum en Middelrode kort na de oorlog,
  • Over Noordwijkse evacués,
  • Sassenheimse bunkers
  • Activiteiten van de Binnenlandse Strijdkrachten

Memoires oud-inwoner en Engelandvaarder Anton Berbée

Met behulp van de SOS ontwikkelt het Rijnlands Lyceum Sassenheim lesmateriaal over oud-inwoner en Engelandvaarder Anton Berbée. Deze zijn gebaseerd op zijn memoires, waarin hij vertelt over zijn verblijf in het Oranjehotel in Scheveningen en in Duitse werkkampen. Over de indrukwekkende oorlogsgetuigenissen van Anton Berbée wordt ook een digitaal reisverslag gemaakt dat t.z.t. online beschikbaar komt.

Maak SOS blij met uw voorwerpen uit WO II     

Voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog kunnen gemeld worden op telefoon 0252- 22 45 11 of via info@stichtingoudsassenheim.nl aangegeven worden.

De huidige tentoonstelling “Sassenheim van vóór 1920” is nog tot 1 maart elke dondermiddag van 14.00 tot 16.00 uur te bezichtigen in De Coy, Kagerdreef 72 in Sassenheim.

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties