SP stelt kamervragen over de geplande sluiting van HAP in Voorhout

SP stelt kamervragen over de geplande sluiting van HAP in Voorhout Foto: InTeylingen

De landelijke politieke partij SP heeft Kamervragen gesteld nadat bekend werd dat de Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek in Voorhout mogelijk in 2021 in de nachtelijke uren gaat sluiten.

Woensdag 21 januari heeft de SHR(Samenwerkende Huisarten Rijnland) bekend gemaakt dat er sprake is van een mogelijke sluiting van de Huisartenpost(HAP) Duin- en Bollenstreek in de nachtelijke uren. Na de verschijning van dit bericht in de media is er op social media flink wat ophef ontstaan over - het waarom - en de bereikbaarheid van de nieuwe locatie, de HAP in Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. 

Ook de SP heeft deze verontwaardiging meegekregen en vragen gesteld aan de minister voor Medische Zorg over het bericht ‘Huisartsenposten ’s nachts dicht in Voorhout’. SP-lid Van Gerven wil o.a. weten

  • Is het waar dat het besluit om de huisartsenpost in Voorhout in de nacht te sluiten, nog niet definitief is?
  • Kan inspraak van inwoners, zorgverzekeraars en zorgorganisaties nog leiden tot het terugdraaien van deze voorgenomen beslissing?
  • Is enkel het onvoldoende kunnen voldoen aan de bemensing van de huisartsenposten de reden tot dit besluit?
  • Is het waar dat er voor de patiënt niet veel verandert, zoals de directeur van de Doktersdienst Duin- en Bollenstreek en de Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland beweert?
  • Wat is de invloed op de reistijd van de inwoners van de regio (uitgesplitst naar de verschillende kernen in de regio) naar de huisartsenpost indien de sluiting van de huisartsenposten in Voorhout doorgaat?
  • Hoe kan het dat in een gebied met 560.000 inwoners het beter en veiliger is dat slechts één huisartsenpost ‘s nachts open is?
  • Gaat u zich inspannen om de huisartsenposten 24/7 in stand te houden in de betreffende regio’s? Zo nee, waarom niet?

Gemeenteraadslid van Teylingen Sybrinne de Vries (CDA) heeft aangegeven in de eerstvolgende commissie Welzijn aandacht te voor vragen voor de mogelijke sluiting van de HAP in Voorhout.

De gemeente is hier geen partij in. Dat zijn in de eerste plaats de zorgorganisaties, de huisartsen en de zorgverzekeraars. Wel gaat het om één voor de inwoners essentiële gezondheidszorgvoorziening die minder goed toegankelijk en bereikbaar wordt voor de inwoners van Teylingen". - Sybrinne de vries 

Het CDA raadslid vindt het een zorgelijke en ook ongewenste ontwikkeling en zal het gemeentebestuur vragen haar invloed aan te wenden om dit voornemen terug te draaien. 

 


Reacties