Steeds meer Amerikaanse rivierkreeften in Teylingen

Steeds meer Amerikaanse rivierkreeften in Teylingen Foto: Pixabay

Steeds vaker zien de inwoners van Teylingen een kreeftachtige in de berm langs de waterkant. Het is de Amerikaanse rivierkreeft, die sinds een aantal jaar steeds vaker gezien wordt in Nederland – met name in de Randstad.

De NOS en Hart van Nederland noemen de rivierkreeft een ware plaag: ze beschadigen oevers en tasten de waterkwaliteit en –beplanting aan. Ze zitten vooral in stil en langzaam stromend water.

Geen schorpioen

Meestal gaat het om de rode rivierkreeft; die hebben een rood met zwart/bruine kleur en zijn soms zo lang als je schoen. Met zijn kleine geschaalde staart en scharen als voorpoten, denken sommige mensen een schorpioen te zien. Maar het is de rivierkreeft die zijn oorsprong kent in de VS en Mexico.

Gezien in Teylingen

In de wateren van Amsterdam en de Gooise Meren zijn de meeste rivierkreeften gezien de afgelopen jaren. Volgens cijfers van waarnemingen.nl in die tijd pas vijf keer in Teylingen. Maar een snelle rondvraag bij inwoners in de gemeente leert dat het waterdier hier toch al veel vaker gezien is.

In Voorhout onder andere langs de Oosthoutlaan, Boekhorstlaan, Torenlaan, Leidsevaart en Schoutenlaan, op Koudenhoorn in Warmond in en Sassenheim bij het uitkijkpunt en de Irissenstraat.

Beestje laten lopen

Je hoeft geen actie te ondernemen als je een rivierkreeft ziet zitten of lopen. Kenners raden aan om hem niet op te pakken, maar hem lekker met rust te laten. De rivierkreeft is niet gevaarlijk voor mensen, ze hebben niet genoeg kracht om een verwoning aan te brengen. Ze zijn alleen vervelend voor de biodiversiteit van de oevers.

 


Reacties