Testen zonder coronaklachten vanaf 1 december mogelijk

Testen zonder coronaklachten vanaf 1 december mogelijk Foto: InTeylingen

Vanaf 1 december 2020 is testen op corona zonder klachten ook mogelijk. Voor iedereen van wie uit bron- en contactonderzoek of de CoronaMelder-app is gebleken dat zij in contact zijn geweest met iemand die positief is getest op corona, is het mogelijk zich te laten testen bij een testpunt in de buurt. Ook als ze geen klachten hebben.

Het is belangrijk om dit op de vijfde dag na het laatste risicovolle contact met de besmette persoon te doen. Dit omdat het virus op de vijfde dag het beste aan te tonen is. Indien de uitslag negatief is, hoef je de quarantaineperiode van tien dagen ook niet af te maken. Wel moet je alert blijven op klachten. Als je toch klachten krijgt, wordt dringend geadviseerd je opnieuw te laten testen.

Drie soorten testen

Op dit moment worden er drie soorten testen ingezet bij de overheid. De PCR-test, de LAMP PCR-sneltest en de antigeen sneltest. De eerste twee worden gebruikt om het coronavirus te testen bij mensen zonder klachten. Deze zijn namelijk het meest gevoelig. Welke test je krijgt, hangt af van jouw situatie en van de beschikbaarheid op de locatie in jouw buurt. Je kunt hier niet zelf voor kiezen.

Om ervoor te zorgen dat iemand zonder klachten van een passende test wordt voorzien, wordt er een apart telefoonnummer aangemaakt voor mensen die naar voren komen uit bron- en contactonderzoek en de CoronaMelder-app.

De Rijksoverheid benadrukt nog eens hoe belangrijk het is om je te houden aan de coronamaatregelen. “Grootschalig en frequent testen van de Nederlanders, in combinatie met bron- en contactonderzoek, draagt bij aan het open houden van de samenleving en het zicht houden op het virus. Maar geen enkele test, hoe frequent ook afgenomen, verslaat in zijn eentje het virus. Het gedrag van mensen is en blijft de cruciale factor. Daarom blijft naleving van de basismaatregelen de belangrijkste manier om verspreiding van het virus te voorkomen.”


Reacties