Toch geen sloten op restafvalcontainers

Toch geen sloten op restafvalcontainers Foto: Pixabay

Onderdeel van het nieuwe afvalbeleid 2021is dat bewoners die weinig restafval produceren, een financiële beloning krijgen. Om dumpen in andermans bak te voorkomen, zouden er sloten op de containers komen. Hier ziet de gemeente nu toch vanaf.

In de commissie DEB werden de voor- en nadelen besproken en de leden waren het met elkaar eens dat deze niet tegen elkaar opwegen. Ook de gemeenteraad stemde enkele dagen later in met het schrappen van kantelsloten op de restafvalcontainer.

Waarom geen sloten meer op de bak?

De beslissing is tweeledig: enerzijds werkt het legen van bakken zonder slot beter en sneller omdat je geen last hebt van storingen, anderzijds bespaart de gemeente zichzelf een investering van €363.000,- door niet over te gaan op bakken met slot.  

Het is ook nog eens duurzamer omdat 6.000 reeds in gebruik zijnde minicontainers nu niet vervangen hoeven te worden.

Dumpen in andermans bak

De sloten stonden in het afvalbeleid om dumping in andermans restafval-container tegen te gaan.

De wethouder heeft inmiddels van andere gemeentes vernomen dat onrechtmatig gebruik van de bak weinig voorkomt.
Bovendien wordt in het nieuwe systeem beloond naar het aantal keer dat je je container aan de weg zet, niet naar het aantal kilo restafval dat je aanbiedt. Een gedumpte zak maakt dus niet direct het verschil.

Handhaving en meldingen bijhouden

Uiteraard is het niet de bedoeling om restafval ongevraagd in andermans bak te gooien. De gemeente wil dit dumpen tegengaan met gerichte communicatie, afvalcoaches en handhaving.
Ook worden meldingen van onrechtmatig gebruik van andermans container bijgehouden om mee te nemen in een latere evaluatie.

 


Reacties