Tweejarigen in Teylingen vorig jaar het vaakst volledig gevaccineerd

Tweejarigen in Teylingen vorig jaar het vaakst volledig gevaccineerd Foto: Pixabay

Het is je vast niet ontgaan: Nederland is gestart met vaccineren tegen het coronavirus. Alleen wanneer de groep gevaccineerden groot genoeg is, wordt de bevolking goed tegen het virus beschermd. Om in te schatten waar men mogelijk tegen de meeste corona-vaccinatieweigeraars aan zal lopen, bracht het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C) de algemene vaccinatiegraad per gemeente in kaart. Zo ook voor onze gemeente.

In Teylingen waren tweejarigen vorig jaar het vaakst volledig gevaccineerd: 97 procent van de kinderen had hier alle inentingen ontvangen. Doordat het draagvlak van de inwoners van onze gemeente zo sterk toeneemt zal de overheid dit jaar relatief weinig te maken hebben met corona-vaccinatieweigeraars.

Vaccinatiegraad Nederland net boven ‘veilige’ 90 procent

Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) biedt vaccinaties tegen ziekten als kinkhoest, tetanus en polio. Ondanks dat deze vaccinaties sterk worden aangeraden, weigeren sommige ouders hun kind te laten inenten. Bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging of door complottheorieën.

Een deelname van een minimum van 90 procent van de landelijke populatie is echter belangrijk om deze ziekten wereldwijd uit te roeien, volgens het WHO. Nederland haalt deze doelstelling van 90 procent net in 2020. Vorig jaar heeft 90,8 procent van de tweejarige kinderen alle RVP prikken gehad. Wel was er een lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder (+0,6 procentpunt).

Wel zijn hierbij wat kanttekeningen te plaatsen. Het animo voor een coronavaccinatie kan bijvoorbeeld beïnvloed worden door verschillende andere factoren. Sinds maart 2020 zijn de gevolgen van dit virus namelijk veel meer zichtbaar dan die van de ‘bijna uitgestorven’ infectieziekten waar de RVP-prikken tegen beschermen. Dit kan de behoefte naar een vaccinatie vergroten.

Het Z.I.C. baseert het onderzoek op basis van RIVM data over het Rijksvaccinatieprogramma.


Reacties