Uilenballen pluizen in het Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn

Uilenballen pluizen in het Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn Foto: Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn

Hoewel hij vooral ’s nachts actief is en je overdag wel heel goed moet opletten om hem te zien is de uil een van de vogels, die het meest tot de verbeelding spreekt. In vele verhalen van vroeger en nu komt hij voor. Denk maar eens aan de uil uit de Harry Potter boeken. Ook zijn er de nodige spreekwoorden waar deze vogel in voor komt. (“wat ben ik toch een uilskuiken…”) Terecht wordt dus de uil al eeuwen gezien als een bijzondere vogel.

Braakballen

Een van deze bijzonderheden is dat de uil prooien met huid en haar verslindt. Wat hij niet kan verwerken braakt hij gewoon weer uit. Hij verwerkt namelijk botjes en haren van de verslonden prooi tot een balletje en spuugt deze uit. Tijdens een wandeling door het bos kan je deze braakballen tegen komen. Door het uitpluizen van zo'n braakbal komen we te weten wat er op het menu stond van de uil.

Uitpluizen

Daarom organiseert het Natuur Ontdekking Centrum op woensdag 6 maart vanaf 14.00 uur in samenwerking met het IVN een uilenballen uitpluismiddag. Je hoort eerst het een en ander over deze bijzondere vogels en gaat dan vervolgens de braakballen uit elkaar halen en onderzoeken welk botje van welk dier is. Misschien lukt het je wel om een heel skelet weer in elkaar te zetten.

Deze spannende activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Opgeven is gewenst via ons emailadres: info@koudenhoornontdekken.nl.

Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.


Reacties