Uitkomst onderzoek beveiligingscamera's in Teylingen

Uitkomst onderzoek beveiligingscamera's in Teylingen Foto: InTeylingen

In Zuid-Holland staan bij de politie in totaal 45.239 beveiligingscamera’s geregistreerd. Dat komt neer op één camera voor iedere 81 inwoners. 

Geregistreerde beveiligingscamera’s, die eigendom kunnen zijn van overheden, bedrijven en particulieren; worden door de politie ingezet om strafbare feiten op te sporen. 

Camera dichtheid in de Bollenstreek

Zuid-Holland is de provincie met de meeste bewakingscamera’s van Nederland. De cameradichtheid; het aantal camera’s per 10.000 inwoners, in de Bollenstreek is het hoogst in Noordwijk. Per 10.000 inwoners telt die gemeente 95 beveiligingscamera’s. 

Aantal geregisteerde camera's per 10.000 inwoners 

  • Hillegom: 64
  • Lisse: 70
  • Teylingen: 58
  • Katwijk: 102
  • Noordwijk: 95

Lang niet alle gemeenten hebben beveiligingscamera’s van de overheid geregistreerd staan bij de politie.

Aantal geregisteerde publieke beveligingscamera's per 10.000 inwoners 

  • Hillegom: 2
  • Lisse: 6
  • Teylingen: 4
  • Katwijk: 13
  • Noordwijk: 59

Toelichting onderzoek: project ‘Camera in Beeld’

De cijfers brengen in kaart hoeveel camera’s er geregistreerd staan bij de politie. Het werkelijke aantal camera’s dat zich in de openbare ruimte bevindt, kan hoger zijn. Dit en meer blijkt uit stukken die VPNGids.nl na een Wob-verzoek(wet openbaarheid bestuur) in handen kreeg van de politie.  Klik hier voor meer info over het onderzoek van VPNgids.nl

Zuid-Holland is de provincie met de meeste bewakingscamera’s van Nederland.

Veel ondernemers gebruiken camera’s voor het houden van toezicht en het beveiligen van hun panden en goederen. Ook steeds meer particulieren gaan hun eigendommen beveiligen met camera’s. De politie gebruikt in het dagelijks werk vaak camerabeelden om misdaden op te lossen.

Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Met deze databank kan de politie nog sneller zien waar in de buurt van een misdaad (bijvoorbeeld een woninginbraak) zich camera’s bevinden die mogelijk beelden van de dader hebben. Hierdoor kunnen daders sneller worden gepakt. 

Politie vraagt particulieren en bedrijven hun camera's te registeren

In het kader van het project ‘Camera in Beeld’ vraagt de politie bedrijven en particulieren hun camera’s te laten registreren. Op die manier kan de politie in geval van een misdaad snel camera’s lokaliseren en nagaan of er beelden zijn vastgelegd die de politie in verband kan brengen met een delict of gebeurtenis.

Waarom is Camera in Beeld belangrijk? 

Een mooi voorbeeld van het gebruik van deze camera's is de Overval op het Noordwijkse tuincentrum in juli jl. De vluchtroute van de overvaller die ontkwam kon gereconstrueerd worden dankzij de geregistreerde camera's 

Hoe kan ik mijn Camera laten registreren? 

Op de landelijke site van de politie is alle informatie terug te lezen over het registeren van je beveiligingscamera.  Klik hier voor meer informatie

Bron: VPNgids.nl en politie.nl

 


Reacties