*UPDATE* Scholen, kinderopvang, horeca en sportclubs sluiten tot en met 6 april

*UPDATE* Scholen, kinderopvang, horeca en sportclubs sluiten tot en met 6 april Foto: Inteylingen

Alle scholen in Nederland blijven vanaf morgen dicht tot en met 6 april, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat heeft het kabinet besloten na overleg met de organisaties in het onderwijs.

Het kabinet neemt verregaande maatregelen om verdere voorkoming tegen te gaan.  

  • Alle leerlingen van het basis-, middelbaar- en hoger onderwijs kunnen tot en met 6 april niet naar school. 
  • Voor leerlingen waarvan de ouders in vitale beroepen werken wordt een uitzondering gemaakt, deze kunnen wel naar de kinderopvang. De NCTV stelt een lijst beschikbaar met vitale beroepen.
  • Ook horecagelegenheden, fitness- en sportclubs moeten hun deuren vanaf zondag 15 maart 18.00 uur sluiten en blijven tot en met 6 april gesloten.
  • De maatregelen die eerder zijn afgekondigd blijven van kracht en worden zelfs verlengd tot en met 6 april. 
  • Minister Bruins roept op om vooral NIET te gaan 'hamsteren'
  • Gevraagd wordt gepaste afstand te bewaren, de richtlijnen zijn ongeveer anderhalve meter afstand.
  • Lokale overheden wordt gevraagd zich in te zetten voor lokale ondernemers die in de problemen dreigen te komen. 

Ik wil mijn waardering uitspreken naar alle mensen die dag in dag uit keihard werken om waar nodig,  zorg te verlenen. Dit kan zijn in het ziekenhuis, bij mensen thuis of ergen anders. Nederlanders let een beetje op elkaar!" - minister Bruins

Onderwijs in de komende weken?

De scholen en onderwijsraden zijn aan het bekijken hoe zij het onderwijs de komende tijd kunnen regelen. Voor scholen uit het voortgezet onderwijs ligt de hoogste prioriteit bij de leerlingen uit de examenklassen. 

Wat zijn vitale beroepen?

 

Sommige ouders of verzorgenden kunnen de komende periode op hun eigen school of opvang gebruik maken van de kinderopvangmogelijkheden, zodat zij zich kunnen inspannen om de samenleving draaiende te houden. Het gaat hier om beroepsgroepen die in de omstandigheden van COVID-19 vragen om continue bezetting.

Maandagavond 16 maart spreekt premier Rutte om 19:00 uur op NPO en RTL het land toe over de maatregelen en verwachtingen voor de komende tijd.

 


Reacties