Vergeten spaarpotjes!

Vergeten spaarpotjes! Foto: InTeylingen

Sparen voor een extra stukje pensioen, wie heeft ze niet, het bijspijkerpensioen, lijfrente flexplan, koopsompolissen, beursflexpensioen of andere polissen met prachtige namen. De meeste zijn woekerpolissen waar klanten wat mee hebben gedaan, maar er lopen er nog velen, dus check uw map!

Door Chantal Brouwer – van der Werff

In de jaren negentig zijn er velen polissen verkocht met voorbeelden van perfecte rendementen. Een extra stukje voor de oude dag, u kent ze wel, de man met de paraplu. In onze praktijk maken wij bij nieuwe klanten een uitgebreide inventarisatie van de financiële situatie van de klanten. Ook komt daarin het pensioen uitgebreid aan bod. Een onderdeel van het pensioen zijn ook de lijfrentepolissen van de verzekeringsmaatschappijen.

Bij het inventariseren vragen wij de klanten een uitdraai mee te nemen van www.mijnpensioenoverzicht.nl, hierop kunnen wij een duidelijk beeld krijgen van het opgebouwde- en het te behalen pensioen van de klant. Op deze overzichten staan geen lijfrentepolissen benoemt. Ook het sparen op een Lijfrenterekening staat niet op dit overzicht vermeld. Hoe weet u of u ook een spaarpotje heeft die gebruikt moet worden vanaf uw pensioendatum? Wellicht kunt u dit terug vinden in de bekende map met oude polissen. Heel vaak werd zo’n polis geadviseerd om uw spaarloon op te storten.

Heeft u ook zo’n mooie polis of lijfrenteopbouw rekening?

Wat is dan het rentepercentage dat u op het gespaarde geld krijgt? Niet schrikken 0,2%? Of, wat zijn de jaarlijkse kosten die de verzekeringsmaatschappijen inhouden of verrekenen met de waarde in de polis? In veel polissen is dit meer dan 25%. Die prachtige eindwaarde die u ooit voorgespiegeld is, komt de waarde daarbij in de buurt?

Wij hebben al veel klanten geholpen met een goed advies, wat te doen met deze producten. Op de markt zijn er veel betere spaarmethoden! Maar wat nou als u niet wilt beleggen, ook dan kunnen wij u gerust stellen, dat deed u in veel gevallen onbewust al jaren! Door de gelden in een neutraal risicoprofiel te beleggen haalt u al snel een netto rendement van 5%.

Goed om te beseffen is dat deze producten allemaal bruto zijn, wat inhoudt dat bij uitkering de maatschappij hierop de loonheffing inhoud. Ook moeten de uitkeringen vaak een minimale looptijd van 5 jaar hebben, waarbij u kunt kiezen in een maandelijkse, kwartaal of jaarlijkse uitkering.

Heeft u ook zo’n vergeten spaarpotje?

Wij geven u graag advies om uw geld een beter rendement te geven en om alle potjes te verzamelen. Een kleine financiële planning laat u duidelijk zien wat uw toekomstige inkomsten en uitgaven zijn, en wat u hier netto aan over houdt!

We zien u graag op ons spreekuur, maak snel een afspraak!

Financieel Adviesbureau Boonstra Sassenheim. 0252-223405 of www.faboonstra.nl


Reacties