Voorsorteren op 2030

Voorsorteren op 2030

Natuurlijk lijkt 2030 nog ver weg, maar als het om uw hypotheek gaat komt dat jaar snel dichterbij. Voor veel mensen die al langer geleden een hypotheek afsloten vervalt dan de renteaftrek, of een deel daarvan. Met de huidige lage rente kan men echter wel al prima voorsorteren op de stijging van de maandlasten.

Door Chantal Brouwer – van der Werff

De renteaftrek op hypotheekrente is al jaren gebonden aan strenge regels, en de inzet van het kabinet is om deze zoveel mogelijk te beperken. Zo wordt de aftrek in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting al sinds 2016 afgebouwd met 0,5% per jaar. Rutte III besloot vanaf dit jaar de daling te versnellen, met stappen van 3% naar maximaal 37,05% aftrek in  in 2023.

Is jouw hypotheek nog van deze tijd?

Natuurlijk hebben ook wij geen glazen bol en weten we niet of Den Haag nog meer trucs gaat uithalen om de aftrek te beperken. Maar feit is dat over tien jaar de aftrek van de hypotheekrente afgelopen is voor degenen die in 2001 al een hypotheek hadden. Juist voor hen is 2020 een prima jaar om voor te gaan sorteren op deze wijziging. Immers, van deze hypotheken komt de einddatum in zicht, wat verschillende mogelijkheden biedt.

Het kan ook zijn dat nog maar een deel van uw hypotheek na 2030 niet meer aftrekbaar is. Voor een later afgesloten hypotheekdeel geldt immers de nieuwe rente aftrek weer voor 30 jaar.

Geen glazen bol

Voor zij die, ook na 2030, hun hypotheek deels aflossingsvrij willen behouden, is het bijvoorbeeld goed nu te beoordelen of de looptijd en de rente aangepast kan worden. Een nog grotere groep hypotheekgevers doet er wijs aan om extra goed naar hun huidige lening te kijken. Dat zijn de mensen die nog niet de leeftijd van 57 jaar hebben bereikt en nog geen pensioengegevens hoeven te overleggen voor een hypotheekverlenging.

Vooral die mensen die weten dat het pensioeninkomen niet al te rooskleurig is moeten dus  ruim voor hun 57ste verjaardag aan de bel trekken om te bekijken wat mogelijk is.

Met de huidige lage rente, de hoge woningwaardes én 2030 in het zicht is het voor u als consument en voor ons als financieel planners de tijd om serieus onderzoek te doen naar de mogelijkheden om dat jaar zo voordelig mogelijk te benaderen. Laten we daarom samen op onderzoek uit gaan! Hierbij kijken we naar uw woonwensen, nu en in de toekomst. Ook houden we rekening met het te verwachte pensioeninkomen en inventariseren we uw toekomstwensen en -dromen. Dit alles met als uiteindelijk doel de financiële gevolgen van de aftrekbeperking zo budgetneutraal mogelijk te laten verlopen.

Blijf niet in je luie stoel zitten 

Herkent u zich in de voorbeelden of twijfelt u wat in uw eigen situatie verstandig is: onderneem actie en bel ons voor een afspraak. Samen gaan we dan op onderzoek uit zodat u weer een stukje zorgelozer de komende tien jaar in kunt!

Financieel Adviesbureau Boonstra Sassenheim. 0252-223405 of www.faboonstra.nl

 


Reacties