VVD geschrokken na bezoek windmolenparken

VVD geschrokken na bezoek windmolenparken

Om met eigen ogen te zien wat de effecten kunnen zijn van de windmolens die Akzo wil plaatsen, ging een delegatie van de VVD Teylingen samen met enkele inwoners kijken bij een vergelijkbaar windturbinepark.


- Lees verder onder deze advertentie -

In hun streven naar een klimaatneutraal bedrijf, wil de AkzoNobel graag twee turbines van 175 meter hoog neerzetten op hun eigen terrein. Omwonende zien dit niet zitten omdat het een te groot effect zou hebben op het omliggende gebied.  

Niet te negeren effecten

Om zelf te zien en te horen hoe het zit bijvoorbeeld geluidsoverlast en slagschaduw, bezochten de VVD en een aantal inwoners afgelopen zaterdag twee locaties met turbines van 150 en 165,5 meter hoog. En allemaal zijn ze geschrokken van het effect van de windmolens:  

"Als je onder een turbine staat met een ontzagwekkende hoogte van 165,5 meter sta je echt versteld. Het geluid dat vrijkomt, een constante zoem gecombineerd met het geluid van windvlaag, maakt direct duidelijk waarom dit niet wenselijk is in bewoond gebied. En dan te bedenken dat de turbines bij de Akzo nog hoger zouden worden dan deze." - Hidde Verhoeve, VVD Teylingen

En dat is ook precies waar het Comité tegen de windmolens bang voor is. Ook wethouder Bas Brekelmans was mee op deze fieldtrip. Volgens hem zijn de turbines van deze hoogte niet te vergelijken met die van 85m hoog die langs de A4 en de A44 staan.

Vanaf tien kilometer waren ze heel goed te zien en hoe dichter we bijkwamen, hoe imposanter het werd. In de directe omgeving was er geen ontkomen aan, je voelt de aanwezigheid gewoon. We hebben nu ook zelf het constante geluid kunnen horen, de enorme slagschaduwen zien zwiepen over de weilanden en het onrustige gevoel ervaren van hele grote draaiende metalen bladen die de horizon domineren.’ – Bas Brekelmans, VVD Teylingen

Windturbines zijn een goed idee, maar niet op deze plek

De VVD Teylingen is niet tegen windmolens voor de Akzo, alleen vinden ze de locatie niet geschikt. Zeker niet nu ze zelf hebben waargenomen wat de effecten zijn: een constant geluid, altijd aanwezige slagschaduw die zorgt voor een onrustig beeld op de grond en aantasting van de horizon van de Bollenstreek.

Er zijn heel veel andere mogelijkheden voor Akzo om net zo’n belangrijke bijdrage aan duurzaamheid te leveren. Denk aan het sponsoren van twee van zulke windturbines, maar dan op zee, of het investeren in duizenden zonnepanelen op daken van bedrijven.’ – Bas Brekelmans

 


Reacties