Wat gebeurt er met de gekapte bomen uit o.a. Teylingen

Wat gebeurt er met de gekapte bomen uit o.a. Teylingen Foto: Bomenkap Rusthofflaan Sassenheim

Bollenstreekhout Coöperatie U.A. organiseert samen met zijn partners en andere vakgenoten op het Landgoed Keukenhof in Lisse een symposium over de hoge gebruikswaarde van de grondstof “hout”. Dit hout is afkomstig van bomen uit de streek.

Ook bomen uit Teylingen

Zij ontvangen de boomstammen uit o.a. Katwijk/Rijnsburg, Noordwijk, Noordwijkerhout, Rijnsburg, Oegstgeest, Warmond, Voorhout, Sassenheim, Lisse, Hillegom, De Zilk, Vogelenzang, Bennebroek, Lisserbroek en enkele buitengebieden zoals Keukenhof, Warmonderbos, Sancta Maria, Woestduin, of afkomstig van langs de spoorlijnen, provinciale wegen en ontwikkelingsgebieden.

De bewerking

Zij gebruiken de stammen van lokaal geoogste bomen als “circulaire”grondstof.  Wij transformeren de regionaal geoogste stammen (beuk, eik, populier, els, metasequoia of noot) en zagen deze naar plaathout voor tafels of verwerken het verder voor andere houtproducten. Onze producten zijn bestemd voor: bedrijven, instellingen, maar juist voor huishoudelijke toepassing, huis- en tuin.

Circulaire Economie

Deze grondstof blijft nu, op initiatief van Bollenstreekhout, voor de Bollen- en Duinstreek behouden. De “Circulaire Economie” (kringloop) van de boom(stam), staat tijdens het Symposium centraal. Experts en collega initiatief-nemers (o.a. StadsHout A’dam en Zwolle) zullen ervaringen delen over het nut, het gebruik, en verlengde CO2 opslag van het geoogste stamhout. Van oogst tot heraanplant. Nu gaat deze waardevolle grondstof geregeld op aan laagwaardige biomassa.

Wil jij meer info?

Bollenstreekhout Coöperatie spreekt over de “barrières” en de “kansen” die lokale verwerking van de grondstof hout met zich meebrengt. Wij nodigen daarom boomeigenaren, hoveniers en gemeentelijke beleidsmedewerkers uit om samen over deze uitdagingen en kansen te debatteren. Bollenstreekhout Coöperatie verwacht in 2019 ca. 800 stuks uit regionaal geoogste stammen. Hierdoor wordt ca. 300 ton CO2 opslag voor nog eens ca. 10 jaar veilig gesteld. Ongekend in de streek! De netto opbrengst van deze stammen is ca. 200 m3, die wordt verwerkt in verschillende producten. O.a. tot banken, balies, insectenhotels, vergadertafels, boomstamtafels, tuinstoelen, etc.

Wilt u meer informatie of het symposium bezoeken?

  • Datum : vrijdag 29 maart 2019.
  • Locatie: Koetshuis Landgoed Keukenhof, Stationsweg 1 Lisse.
  • Tijd : Van 12.15 tot 17.00 uur.

Reacties