Wat te doen met mijn spaargeld?

Wat te doen met mijn spaargeld? Foto: InTeylingen

Allereerst mede namens mijn collega Chantal Brouwer – van der Werff een fantastisch nieuwjaar toegewenst! De eerste column in dit nieuwe jaar gaat over uw spaargeld. 

Door Kees Boonstra CFP® FFP, onafhankelijk financieel planner te Sassenheim

De eerste column in dit nieuwe jaar gaat over uw spaargeld

De reden is eenvoudig: het was in 2019 de meest gestelde vraag door onze klanten. “Mijn spaargeld levert niets op, hebbben jullie nog een goed idee voor wat rendement? Daarom deze week een column over beleggingsstrategieën.

Bij de bank levert uw spaargeld niets meer op

Alleen als u investeert in alternatieve leningen als particulier aan particulier kunt u nog een rendement halen van vier procent. Uiteraard is het risico dan hoger dan bij de bank maar daar is de vergoeding ook naar. Wij helpen regelmatig onze klanten bij onderlinge informele leningen waarbij de risico’s beperkt worden.

Beleggen is een optie

Het overgrote deel van onze klanten kiest er echter voor om te beleggen. De meeste grote banken bieden modelportefeuilles aan die voor u worden beheerd. Vaak kunt u al met een klein bedrag instappen.

Deze modelportefeuilles zijn er in verschillende soorten:

  • aandelen
  • obligaties
  • vastgoed
  • een mengvorm daarvan

Iedere vorm kent zijn eigen risicoprofiel en de banken hebben een benchmark of referentiekader waaraan hun prestaties worden gemeten.

Waarin ga je dan beleggen?

De modelportefeuilles bestaan uit deelnames in actieve beleggingsfondsen. Daarmee is het beleggingsbeleid door de bank uitbesteed aan fondsbeheerders. Het verschil wordt gemaakt door de keuzes in duurzaamheid, werelddeel, welke soorten bedrijven en de percentages daarin. Iedere aanbieder bepaalt dat zelf.

Wat is je risico?

Hier bespreken wij de zogenoemde neutrale portefeuilles. Ook ons kantoor beheert al jaren een neutrale portefeuille voor zijn klanten. In dit soort portefeuille is het risico van aandelen en obligaties of andere, minder risicovolle beleggingen, ongeveer gelijk verdeeld. Dus 50% aandelen en de andere helft obligaties, vastgoed en andere rentedragende waarden.

Overigens zijn de meeste neutrale portefeuilles wel iets overwogen in aandelen. Dit is bijna een automatisch gevolg van het feit dat aandelen al een paar jaar beter presteren dan obligaties. Zolang die overweging niet meer dan een paar procent is blijft het risico beperkt.

Hoe behaal je het beste rendement?

Op 1 december 2019 werden de prestaties van de neutrale portefeuilles van de grootste banken door Fondsen Nieuws met elkaar vergeleken, gemeten nadat alle kosten waren voldaan. De bank met de beste resultaten over 2019 had een resultaat van 15,16%. Ons resultaat over afgelopen jaar was 19,05%. Daarmee hebben wij het rendement van de portefeuilles van de grootste vijf banken met bijna vier procentpunt verslagen.

Hoe we dat doen? Met een strategie die wij al sinds 1995 volgen. We maken degelijke keuzes en wisselen zo min mogelijk tussen fondsen. Dat zorgt voor een uitstekend rendement waar we trots op mogen zijn, en waar u de vruchten van plukt.

Als u ook een beter rendement wenst op uw spaargeld, schroom niet en begin 2020 met een afspaak op ons inloopspreekuur!

Financieel Adviesbureau Boonstra Sassenheim. 0252-223405 of www.faboonstra.nl


Reacties