Wilgentenen vlechten voor kinderen in het NOCK

Wilgentenen vlechten voor kinderen in het NOCK Foto: NOCK

Al eeuwen lang wordt elk stukje van de natuur intensief gebruikt. Zo is van een boom niet alleen het hout belangrijk maar ook de bast en de takken. Meest bekende voorbeeld van zo’n voor de mens o zo belangrijke boom is natuurlijk de (knot)wilg.

Bezem, manden en korven

Jaarlijks wordt deze boom in dit jaargetijde van z’n takken ontdaan zodat deze voor de meest uiteenlopende zaken kunnen worden gebruikt. Van omheining en bezem tot manden en korven, tot op de dag van vandaag zijn wilgentakken breed inzetbaar.

Leren vlechten

Ook in Warmond worden jaarlijks nog de wilgen geknot om daarmee manden en korven te vlechten. Om dat te laten zien en de techniek door te geven, organiseert het Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn een workshop wilgentenen vlechten voor kinderen. Op zondag middag 17 maart kunnen kinderen onder leiding van Bart van Konijnenburg mandjes leren vlechten van wilgentenen uit de Eendenkooi Warmond. Na een inleiding over de Eendenkooi zal hij de kunst van het vlechten demonsteren, waarna de kinderen zelf aan de gang kunnen gaan.

Wanneer?

Deze workshop manden vlechten begint om 14.00 uur in het Natuur Ontdekking Centrum en duurt tot ongeveer 16.00 uur. Wij vragen een kleine vergoeding van drie euro per kind; opgeven is niet nodig, maar kom wel op tijd want anders is de workshop mogelijk vol.


Reacties