Zo verloopt de coronatest in de teststraat

Zo verloopt de coronatest in de teststraat Foto: InTeylingen

Sinds 1 juni is het voor iedereen mogelijk om zich bij milde klachten te laten testen op het coronavirus. De dichtstbijzijnde teststraat is de 'walk-in' Katwijk, inwoners uit Teylingen kunnen ook naar de 'drive-in' Leiderdorp.  Maar hoe verloopt nu precies zo'n coronatest in een teststraat?

Je kan niet zomaar langsgaan bij een teststraat. Je maakt vooraf een afspraak via het landelijke coronatest afsprakennummer 0800-1202. Je ontvangt een email met afspraakgegevens. 

Op de testlocatie

Bij aankomst neem je plaats in de wachtrij tot je naar binnen wordt geroepen door een medewerker van de GGD. Je moet je legitimeren en je neus grondig snuiten, waarna je plaatsneemt in de stoel. 
De medewerker geeft een korte uitleg van de test: eerst een uitstrijkje via je keel, daarna via je neus. Dit doen ze door met een wattenstaafje achterin je neus en keel, slijm af te nemen. Geteste personen ervaren vooral het uitstrijkje via de neus als onprettig. 
De swaps gaan in testbuisjes en worden op jouw naam geregistreerd. 

Dit is een schets van een test bij de walk-in teststraat in Katwijk.

Uitslag binnen 48 uur

Binnen 48 uur neemt de GGD telefonisch contact met je op om de uitslag te bespreken. Dan weet je of je wel of geen COVID-19 hebt. 

Direct na de test 

Blijf je thuis in quarantaine tot de uitslag bekend is.
Als je ook koorts hebt of benauwd bent, dan blijven ook je huisgenoten thuis tot de uitslag van de test bekend is.

Hebben je huisgenoten ook klachten? 
Dan laten zij zich ook testen.

Als blijkt dat je op dit moment geen infectie met  het nieuwe coronavirus hebt, mogen jij en je huisgenoten weer naar buiten. Je kunt zelf ook weer naar buiten en aan het werk, tenzij je daar te ziek voor bent. Kinderen mogen weer naar school en naar de opvang. Gaan de klachten niet over, worden ze erger of krijg je nieuwe klachten? Bel dan de huisarts. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Als blijkt dat je wel het coronavirus hebt, blijven jij en je huisgenoten thuis. De GGD geeft je informatie over wat  jij en de mensen om je heen wel en niet moeten doen. Hier vind je meer informatie over de leefregels thuis en wat je moet doen als je COVID-19 hebt. Voor personen werkzaam in de vitale sector of met cruciale beroepen kan in overleg met de GGD en bedrijfsarts een uitzondering gemaakt worden, mits zij geen klachten hebben. 

 


Reacties