Zo werkt het: onafhankelijk financieel advies

Zo werkt het: onafhankelijk financieel advies Foto: pixabay

‘Onafhankelijk’ is tegenwoordig het toverwoord. De consument wil fiancieel advies waarbij daadwerkelijk zijn belang wordt beschermd, gegeven door adviseurs die geen andere belangen dienen. Echter, veel partijen noemen zich onafhankelijk maar velen zijn dat niet. Waar herken je de verschillen aan?

Geschreven door Kees Boonstra, onafhankelijk financieel planner te Sassenheim

Natuurlijk weet u dat, als u bij een bank naar binnen stapt voor advies, een advies wordt gegeven dat de bank zelf kan leveren. Dat kan ook prima bij u passen, maar een vergelijking met de concurrentie wordt niet gemaakt. Adviseurs van een bank hebben uiteraard allemaal de bankiers eed afgelegd.

Men heeft beloofd dat hij of zij altijd het klantbelang voorop zal stellen. Maar dit gebeurt natuurlijk wel binnen de mogelijkheden en producten die zijn of haar werkgever biedt. De bankier is afhankelijk van zijn bank.

Dan die andere partijen op de hypotheekmarkt. “Jazeker“, de man met een hypotheekvisie en een ‘apotheker in financiën’ proberen met producten van verschillende aanbieders een onafhankelijke indruk te maken. Eigenlijk geldt hier hetzelfde als bij de banken. Hun aanbod en advies zijn afhankelijk van die geldverstrekkers, die hen voor de distributie van geld inhuren. Hier is de (on)afhankelijkheid misschien iets minder voor de hand liggend.

Neem een investeringsfonds dat graag wil beleggen in hypotheken. Zij zoeken daarvoor een distributiekanaal met landelijke dekking. Natuurlijk betaalt u daar ook voor advies, en dat tarief is altijd concurrerend!

Dat zij via hun overkoepelende organisatie ook nog eens baat hebben bij het "wegzetten van geld" is een tweede verdienmodel. De organisatie moet zorgen dat de investeerders tevreden zijn. Dus wordt het netwerk duidelijk gemaakt welke club extra wil betalen voor het wegzetten van veel hypotheekleningen.

Het zijn deze partijen die vaak met een messcherpe instaprente komen voor de wat kortere looptijden tot bijvoorbeeld 10 jaar. Wanneer deze looptijd voorbij is wordt u een nieuw tarief aangeboden. Maar deze liggen altijd 0,5% of meer boven de dan gangbare tarieven. Een nieuwe hypotheek afsluiten bij een goede partij kost dan alleen zoveel aan advieskosten dat u de hogere rente maar voor lief neemt. Het kunstje van de aanbieder is dan geslaagd.

 

Advies van ons kantoor is gebaseerd op meerdere facetten. Niet alleen de startrente speelt een rol. Zo moet de aanbieder ook bij de volgende rentevaste periode dezelfde rentes bieden als aan nieuwe klanten. Ook kijken we naar de voorwaarden voor bijvoorbeeld vervroegd aflossen, rentemiddeling, flexibiliteit en klantgerichtheid. Maar ook onze eerdere ervaring bij klanten die financieel dreigden vast te lopen telt mee. De bank die dan coulant met ons meedacht heeft een streepje voor.

Hopelijk is het begrip (on)afhankelijkheid u inmiddels duidelijker. De partijen die het hardst roepen zijn er meestal niet op uit u van onafhankelijk advies te dienen.

Wilt u meer toelichting of een écht onafhankelijk advies? U bent bij ons kantoor in de gelegenheid zelf uw conclusie te trekken: wij verdienen niet aan uw hypotheekverstrekker.

Alleen degene die wij adviseren, de klant, hoeft ons te betalen!

Financieel Adviesbureau Boonstra Sassenheim. 0252-223405 of www.faboonstra.nl

  

 


Reacties