Zoveel procent inwoners van Teylingen niet geregistreerd als donor

Zoveel procent inwoners van Teylingen niet geregistreerd als donor Foto: Rijksoverheid

In het Donorregister leg je jouw keuze vast over donatie van jouw organen en weefsels na jouw overlijden. 51 procent van de inwoners uit Teylingen is (nog) niet geregistreerd in het donorregister? 

32.700 inwoners uit Teylingen komen in aanmerking voor donorregistratie. Van de geregistreerde inwoners heeft 48% zich als orgaandonor geregistreerd. 13% van hen heeft voorkeur aangegeven om sommige organen niet te gebruiken.  4.200 Teylingers geven geen toestemming voor donatie en 13% van de geregistreerde laten de keus aan de nabestaanden.   

Over heel Nederland geeft 45% aan dat ze orgaandonor willen zijn. Teylingen ligt hier met 48% boven blijkt uit cijfers van het CBS.

Stijging in bewust geen donor

1 juli 2020 wordt een nieuwe donorwet ingevoerd. Iedereen die geen voorkeur heeft aangegeven in het donorregister, is dan automatisch donor. Mede door de komst van deze wet, leggen steeds meer mensen het vast als ze geen orgaandonor willen zijn.

Ook in Teylingen is deze toename dit te zien. Een aantal jaar lag hier het percentage ‘bewust geen donor’ op 9%. In 2017 steeg dit naar 10% en dit jaar gaf 26% deze voorkeur door.

Meer dan de helft van Teylingen heeft keus nog niet vastgelegd

16.100 inwoners van Teylingen hebben hun voorkeur nog niet doorgegeven bij het donorregister. Maak je geen zorgen. Je staat op 1 juli 2020 niet gelijk in het Donorregister. Je krijgt eerst nog een brief thuis per post. Om je te herinneren een keuze in te vullen. 

Direct regelen, je kunt na 1 juli 07.00 uur alsnog online je keuze vastleggen via donorregister.nl


Reacties