Zware Turfrace gewonnen door Hylke Tromp

Zware Turfrace gewonnen door Hylke Tromp Foto: Stichting Zeilvaart Warmond

De 35ste editie van de Turfrace afgelopen weekeind was een zware beproeving. Met de start was het weer nog goedgezind, maar terug werd de mankracht tot het uiterste getest.

Negen historische bedrijfsvaartuigen deden mee aan de Turfrace. Om het vakmanschap van vroegere turfschippers in ere te houden en een sportieve prestatie neer te zetten. 

Goed begin

Vrijdag 27 september vlogen de negen schepen met windkracht vijf en af en toe een zonnetje in recordtijd naar Vinkeveen. De Warmondse Kagenaar Hylke Tromp bouwde deze dag een voorsprong op.

Blaren bomen 

Na het laden van de symbolische zak turf vingen de schepen op zaterdag de terugweg aan.
De wind waaide met nog steeds met 5 Beaufort uit dezelfde hoek. En dat betekende bomen en jagen door de smalle watertjes van Vinkeveen, Wilnis, Mijdrecht, De Hoef en Vrouwenakker. Ook voor de Hylke Tromp was het een pittige dag; zij moest de voorsprong weer inleveren.

Regen en schade

Zondag hadden de schippers dezelfde wind, met een behoorlijke plens regen erbij. Op de route van de Tolhuissluizen bij Nieuwveen terug naar Warmond raakte schepen beschadigd: de Tijdgeest raakte een brug en de Antonius raakte verstrikt in een kastanjeboom.

Een voordeel voor de Hylke Tromp die zo de minuten weer goed kon maken en de overwinning opeiste. De bemanning, bestaande uit Marcel Juffermans, Alex Knijnenburg, Tom Bakker en zus Romy Bakker, Bart van Konijnenburg en schipper Marc Streng, was erg blij met de overwinning.


Reacties